Ludzie coraz częściej zwracają uwagę na jakość potraw, które spożywają. Zaczynamy to doceniać, a tendencje jakościowe zaczynają wyrastać na całym świecie. Trzeba zaznaczyć w tym momencie, że porozmawiamy trochę o przyprawach i ich użyciu w codziennych potrawach. Od razu warto przypomnieć, że wiele pokoleń ludzi jeszcze przed narodzinami ery przypraw, które kiedyś traktowane były nawet jako waluta cenniejsza od złota. Wracając do rzeczy, ludzie po prostu nie używali do potraw niczego. Jedli suche, naturalne rzeczy, praktycznie bez smakowo. Nie było bez przypraw jakiejkolwiek kultury jedzenia. Czy możesz w ogóle to sobie wyobrazić? Mdłe jedzenie zupełnie bez przypraw. O to właśnie chodzi, że współcześnie nikt sobie nie może tego wyobrazić. Przyprawy wszelkiego rodzaju chociaż na co dzień niedoceniane są nieodłącznym elementem naszej cywilizacji, chociaż można na pierwszy rzut oka tego nie dostrzegać. Podsumowując bez przypraw żylibyśmy prawdopodobnie jak ludy pierwotne, które jadły wyłącznie po to aby przetrwać, ale o smaku jedzenia raczej mowy być nie mogło. Dzisiaj jesteśmy inni i stawiamy przede wszystkim na znakomite smaki. Wymieniamy się doświadczeniami kuchennymi wciąż stając się lepszymi kucharzami.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Pulpety z sezamemPulpety z sezamem
    Co powiecie na przyrządzenie przepysznych pulpecików z sezamem ? Możecie przygotować to danie na każą, wyjątkową, specjalną okazję. Składniki, których będziecie potrzebowali do przyrządzenia tego pysznego dania to: 60dag mielonej …
  • Potrawy gotowane w ciekłym azocie, czyli lody o smaku smażonego bekonuPotrawy gotowane w ciekłym azocie, czyli lody o smaku smażonego bekonu
    Szefowie kuchni ciągle poszukują nowych smaków, wrażeń, eksperymentując w swoich restauracjach z większym lub mniejszym powodzeniem. Kuchnia molekularna stała się hitem ostatnich kilkunastu lat. Zaplecze kuchenne restauracji serwującej mikroskopijne dania …