Jak wiadomo bardzo popularną kuchnią w świecie jest kuchnia chińska. W wielu zakątkach świata otwieranie chińskich restauracji uznaje się za pomysł jak najbardziej trafiony, gdyż entuzjastów tej azjatyckie kuchni znajdziemy niemal wszędzie. Oczywiście pasjonaci potraw rodem z Chin charakteryzują się szczególnie wysublimowanym smakiem, gdyż dania z kuchni chińskiej określane są, jako potrawy wyjątkowo pikantne. Bardzo popularne w Chinach są ryby i owoce morza, jednak tutaj, tak jak i w innych krajach różnorodność i odmienność potraw zależna jest od regionu. Wiele osób orientuje się w tym, że w azjatyckich krajach dużą popularnością cieszy się ryż, ale jeżeli zajrzymy w okolice północno-zachodnich Chin próżno tam szukać potraw z tego gatunku. Charakterystyczne dla tradycyjnej kuchni chińskiej jest spożywanie potraw przy pomocy pałeczek, więc bez użycia łyżek, czy widelców. Dla początkujących jest to sztuka nie łatwa do opanowania. Kuchnia chińska słynie również z wielu zup i mięs z różnymi dodatkami i licznymi przyprawami.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Wina na stoleWina na stole
    Wiele osób zadaje sobie pytanie, jakie wino należy podać do jakiej potrawy. Ten tekst nie da odpowiedzi, ale pozwoli zdobyć kilka wskazówek pomocnych przy komponowaniu trunków na stole. Pierwszą zasadą, …
  • Smak miodu idealny w wielu sytuacjachSmak miodu idealny w wielu sytuacjach
    Miód to bardzo zdrowy składnik spożywczy, który wykorzystać można na wiele sposobów. A to dlatego, że pozwala nam on na osiągnięcie bardzo ciekawych rezultatów związanych z aromatem potrawy. Miód przede …