BRUSCHETTA? To przepyszne lekkie danie, które możemy przygotować na kolację, dla swojej rodziny. Będzie nam potrzebna bagietka, słoik sosu bruschetta, ząbek czosnku i oliwa z oliwek, przyda się również ser Mozzarella i świeża Bazylia. Przygotowanie dania jest bardzo proste, na początku musimy obrać o pokroić w kostkę czosnek i mozzarellę. Pokrojoną bagietkę, ułożyć na posmarowanej wcześniej blasze (oliwą), to wszystko pieczemy około 10 minut w temperaturze nie wyższej niż 180 stopni. Kromeczki chrupiącego pieczywa, trzeba teraz natrzeć czosnkiem, ułożyć warstwę Mozzarelli i lekko polać oliwą z oliwek. Znów wstawiamy całość do piekarnika i czekamy, aż ser Mozzarella się rozpuści. Później zostało nam tylko wyjęcie potrawy z piekarnika, ułożenie na talerzu i na każdą kromkę ułożyć po dwie łyżeczki sosu Bruschetta, do smaku, a przede wszystkim aromatu i samego przyozdobienia, całość przyodziewamy w bazylię. Jeżeli w danym okresie, nie dostaniemy bazylii świeżej, może to być bazylia suszona, choć nie posiada ona tyle aromatu co ta świeżo ścięta.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Kuchnia włoskaKuchnia włoska
    Niezwykle wielkim zróżnicowaniem cieszy się kuchnia włoska. Nic, więc dziwnego, że jest ona także najbardziej popularną kuchnią na świecie, która to jest znana w Europie i obok kuchni francuskiej zajmuje …
  • ŻurŻur
    Żur jest bez wątpienia jedną z najbardziej charakterystycznych polskich zup. Cechuje ją przede wszystkim uwielbiany przez wszystkich lekko kwaśny smak. Jest ona sporządzana na bazie zakwasu z mąki. Co ciekawe, …