Dobra pizza powinna mieć cienkie ciasto, zrobione z naturalnych składników, mnóstwo sosu pomidorowego, świeże dodatki oraz ser mozzarella. Tymczasem w praktyce bywa różnie. Niektóre lokale gastronomiczne nie wyrabiają ciasta na miejscu, tylko kupują gotowe spody do pizzy, a te często pełnie są konserwantów. Warto chodzić tam, gdzie serwuje się pizzę na cienkim cieście, bowiem taka jest najbliżej tradycji i ma o wiele mniej kalorii. Ważna jest także ilość sosu pomidorowego. Dobrze jest, jeśli pizza jest od sosu mokra, bowiem jest to najzdrowszy składnik. Jeśli spód jest tylko maźnięty sosem, to nie świadczy to dobrze o lokalu. Jak wiadomo do tej potrawy stosuje się ser mozzarella. Tymczasem w zakładach gastronomicznych wykorzystuje się głównie nasze sery żółte, typu gouda bądź cheddar. Niestety są też liczne pizzerie, które dodają do pizzy tani wyrób seropodobny, który ma w sobie głównie kiepskiej jakości olej. Niestety rzadko też trafiamy na świeżą bazylię, zamiast której serwuje się szuszone i często zwietrzałe zioła.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Z czego robić soki na zimę?
    Zima jest okresem, którego większość z nas ma serdecznie dość. Nikt bowiem nie lubi czasu kiedy wszędzie jest szaro i temperatury coraz bardziej spadają na twarz dając nam możliwość do …
  • Przyprawy wzbogacają smak
    Czy można sobie wyobrazić smaczną potrawę bez użycia przypraw, w dzisiejszych czasach wchodzi di użycia coraz więcej przypraw, mieszanek ziół, które poprawiają i zmieniają już znane nam smaki. W przeszłości …