Dobra pizza powinna mieć cienkie ciasto, zrobione z naturalnych składników, mnóstwo sosu pomidorowego, świeże dodatki oraz ser mozzarella. Tymczasem w praktyce bywa różnie. Niektóre lokale gastronomiczne nie wyrabiają ciasta na miejscu, tylko kupują gotowe spody do pizzy, a te często pełnie są konserwantów. Warto chodzić tam, gdzie serwuje się pizzę na cienkim cieście, bowiem taka jest najbliżej tradycji i ma o wiele mniej kalorii. Ważna jest także ilość sosu pomidorowego. Dobrze jest, jeśli pizza jest od sosu mokra, bowiem jest to najzdrowszy składnik. Jeśli spód jest tylko maźnięty sosem, to nie świadczy to dobrze o lokalu. Jak wiadomo do tej potrawy stosuje się ser mozzarella. Tymczasem w zakładach gastronomicznych wykorzystuje się głównie nasze sery żółte, typu gouda bądź cheddar. Niestety są też liczne pizzerie, które dodają do pizzy tani wyrób seropodobny, który ma w sobie głównie kiepskiej jakości olej. Niestety rzadko też trafiamy na świeżą bazylię, zamiast której serwuje się szuszone i często zwietrzałe zioła.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Posiłek najważniejszą czynnością dniaPosiłek najważniejszą czynnością dnia
    Kuchnia z roku na rok zanika mimo iż powstaję coraz więcej programów na ten temat. Człowiek zaganiany nie ma czasu na pichcenie czegoś samemu w domu. Dlatego takim dużym zainteresowaniem …
  • Cała prawda o pizzach w polskich lokalach gastronomicznychCała prawda o pizzach w polskich lokalach gastronomicznych
    Dobra pizza powinna mieć cienkie ciasto, zrobione z naturalnych składników, mnóstwo sosu pomidorowego, świeże dodatki oraz ser mozzarella. Tymczasem w praktyce bywa różnie. Niektóre lokale gastronomiczne nie wyrabiają ciasta na …