Dobra pizza powinna mieć cienkie ciasto, zrobione z naturalnych składników, mnóstwo sosu pomidorowego, świeże dodatki oraz ser mozzarella. Tymczasem w praktyce bywa różnie. Niektóre lokale gastronomiczne nie wyrabiają ciasta na miejscu, tylko kupują gotowe spody do pizzy, a te często pełnie są konserwantów. Warto chodzić tam, gdzie serwuje się pizzę na cienkim cieście, bowiem taka jest najbliżej tradycji i ma o wiele mniej kalorii. Ważna jest także ilość sosu pomidorowego. Dobrze jest, jeśli pizza jest od sosu mokra, bowiem jest to najzdrowszy składnik. Jeśli spód jest tylko maźnięty sosem, to nie świadczy to dobrze o lokalu. Jak wiadomo do tej potrawy stosuje się ser mozzarella. Tymczasem w zakładach gastronomicznych wykorzystuje się głównie nasze sery żółte, typu gouda bądź cheddar. Niestety są też liczne pizzerie, które dodają do pizzy tani wyrób seropodobny, który ma w sobie głównie kiepskiej jakości olej. Niestety rzadko też trafiamy na świeżą bazylię, zamiast której serwuje się szuszone i często zwietrzałe zioła.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Kasza gryczana i pomysły na jej przyrządzenieKasza gryczana i pomysły na jej przyrządzenie
    Wielu z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że kasza jest bardzo zdrowa. Niestety nie każdy z nas potrafi się do niej przekonać. Wszystko dlatego, że przyrządzamy ją w …
  • ŻurŻur
    Żur jest bez wątpienia jedną z najbardziej charakterystycznych polskich zup. Cechuje ją przede wszystkim uwielbiany przez wszystkich lekko kwaśny smak. Jest ona sporządzana na bazie zakwasu z mąki. Co ciekawe, …