Kuchnia to dla nas rzadko miejsce upragnionego relaksu. Raczej śpieszmy się w niej i nie wymagamy od siebie zbyt wielkich osiągnięć w dziedzinie gastronomii. W każdym razie warto jednak wiedzieć jakimi charakterami jesteśmy w kuchni i czy to ma jakikolwiek wpływ na jakość przyrządzanych przez nas potraw. Dobrze zastanawiasz się pewnie od czego zaczniemy omawianie charakterów kuchennych. Oczywiście jak zwykle będzie trochę standardowo, ale przekonasz się, że standard w kuchni tak naprawdę nie istnieje. Na początku przyjrzymy się zwyczajnemu kucharzowi, który raczej nie eksperymentuje i przyrządza potrawy tak jak umie stawiając z reguły na ilość i szybkość. Kolejnym charakterem jest odkrywca, który wszędzie poszukuje nowych rozwiązań, nigdy nie pozostając przy jednym. Ostatni jest biernym obserwatorem, który przyjmuje wszystko to co mu się podaje na talerzu. Podsumowując, warto zauważyć, że w kuchni się różnimy, ale to nie znaczy, że nie powinniśmy od czasu do czasu spróbować czegoś innego niż zwykle. Naprawdę warto odkrywać nowe smaki w kuchni i stawać się coraz lepszym kucharzem, ponieważ to co jest istotne to fakt, że charakter zawsze można zmienić.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Dobra kuchnia to i dobre jedzenieDobra kuchnia to i dobre jedzenie
    Każdy kto spożywa posiłek w domu doskonale wie, że perfekcyjnie urządzona kuchnia to podstawa dobrego smaku. Można tego na co dzień nie odczuwać, ale prawda jest taka, że zadbanie o …
  • Łączenie smakówŁączenie smaków
    Każdy kucharz doskonale wie, że gotowanie polega przede wszystkim na odpowiednim i dokładnym łączeniu ze sobą smaków. Jakby nie było bowiem gotowanie to sztuka, sztuka, która wynika przede wszystkim z …