Zarówno ludzie, jak i zwierzęta charakteryzują się wieloma zmysłami. Najczęściej na myśl nam przychodzi zmysł wzroku i słuchu, dotyku, czasem też węchu. Jednak nie należy zapominać o smaku. Człowiek posiada pewne receptory, nazywane niekiedy kubkami smakowymi, które odpowiedzialne są za odczuwanie smaku pokarmów. Jednak wiadomym jest fakt, że dany smak zależny jest od upodobań konkretnej osoby. Trzeba jednak dodać, że także zapach odgrywa w tym przypadku również duże znaczenie i też wpływa on w pewien sposób na odczuwanie smaku. Jeżeli chodzi o budowę organizmu, to receptory smakowe znajdują się na języku. I to on jest w dużej mierze odpowiedzialny za odczuwanie i rozróżnianie walorów smakowych danych potraw. Ze względu na substancje chemiczne zawarte w pożywieniu rozróżniamy 5 poszczególnych typów smaku potraw. Danie może być słodkie, kwaśne, gorzkie, lub słone. Piątym przykładem jest tu tajemniczo brzmiące pojęcie umami, które można porównać do potraw słonych, ale zostało ono wyodrębnione przez naukowców ze względu na osobne receptory kwasu glutaminowego.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Fototapeta do kuchniFototapeta do kuchni
    Jak szybko i tanio odświeżyć kuchnię?. Nie masz pieniędzy na remont, a nie możesz już patrzeć na wysłużoną kuchnię? Nie musisz wydawać majątku, by dać starym szafkom nowy wygląd. Z …
  • Charakterystyka smaku i jego przykładyCharakterystyka smaku i jego przykłady
    Zarówno ludzie, jak i zwierzęta charakteryzują się wieloma zmysłami. Najczęściej na myśl nam przychodzi zmysł wzroku i słuchu, dotyku, czasem też węchu. Jednak nie należy zapominać o smaku. Człowiek posiada …