Ciasto drożdżowe jest uznawane za jeden z najzdrowszych deserów, również polecany dla małych dzieci, które z pewnością polubią ten smak, jednak pod warunkiem, że jest to ciasto domowe, przygotowane z tego co najlepsze. Ciasto drożdżowe jest bardzo proste, więc polecamy je nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Najpierw należy podgrzać szklankę mleka, wlać do miski, dodać pół kostki drożdży jednak rozkruszonych, dzięki czemu będzie łatwiej wymieszać całość, dodajemy również cukier, dla osób lubiących mniej słodkie wypieki wystarczy stołowa łyżka, dla miłośników słodkich ciast pół szklanki. Mieszamy, przykrywamy ścierką i stawiamy w ciepłe miejsce, do momentu aż drożdże wyrosną. Następnie dodajemy 4 łyżki oleju, pół kilograma mąki, jedno jajko, pół torebki cukru waniliowego oraz dla zapachu aromat, może być waniliowy, rumowy lub migdałowy. Następnie zagniatamy ciasto i dodajemy do niego to co lubimy, na przykład jabłka pokrojone w kostkę i rodzynki, wszystko mieszamy. Ponownie przykrywamy ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku przez około 45-55 minut.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Kuchenne przemianyKuchenne przemiany
    Kuchenne propozycje znakomitych potraw bardzo często skupiają się na oczekiwanych propozycjach. Bywa, że mowa tylko o sałatkach, zupach, a następnie daniu głównym, którego centrum staje się kawałek mięsa. Czasami warto …
  • Kuchnia marzeńKuchnia marzeń
    Każda pani domu marzy z pewnością o kuchni marzeń. Co to jest kuchnia marzeń? Z pewnością jest to pomieszczenie znajdujące się w każdym domu, gdzie przyrządza się posiłki dla swojej …