Ciasto drożdżowe jest uznawane za jeden z najzdrowszych deserów, również polecany dla małych dzieci, które z pewnością polubią ten smak, jednak pod warunkiem, że jest to ciasto domowe, przygotowane z tego co najlepsze. Ciasto drożdżowe jest bardzo proste, więc polecamy je nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Najpierw należy podgrzać szklankę mleka, wlać do miski, dodać pół kostki drożdży jednak rozkruszonych, dzięki czemu będzie łatwiej wymieszać całość, dodajemy również cukier, dla osób lubiących mniej słodkie wypieki wystarczy stołowa łyżka, dla miłośników słodkich ciast pół szklanki. Mieszamy, przykrywamy ścierką i stawiamy w ciepłe miejsce, do momentu aż drożdże wyrosną. Następnie dodajemy 4 łyżki oleju, pół kilograma mąki, jedno jajko, pół torebki cukru waniliowego oraz dla zapachu aromat, może być waniliowy, rumowy lub migdałowy. Następnie zagniatamy ciasto i dodajemy do niego to co lubimy, na przykład jabłka pokrojone w kostkę i rodzynki, wszystko mieszamy. Ponownie przykrywamy ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku przez około 45-55 minut.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Gotuj i odchudzaj sięGotuj i odchudzaj się
    Wbrew powszechnemu przekonaniu fascynacja kuchnią i gotowaniem wcale nie jest wrogiem odchudzania się. Wręcz przeciwnie. Może je doskonale wspomagać. Obecnie zainteresowanie dietami i zdrowym odżywianiem się jest nawet modne, a …
  • Placki z jabłkami, przysmak dzieci i dorosłychPlacki z jabłkami, przysmak dzieci i dorosłych
    Jedną z częściej serwowanych potraw na naszych stołach są placki z jabłkami, które są tanie, smaczne, szybkie w przygotowaniu i zawsze się udają, ponieważ nawet początkujący kucharze nie mogą ich …