Ciasto drożdżowe jest uznawane za jeden z najzdrowszych deserów, również polecany dla małych dzieci, które z pewnością polubią ten smak, jednak pod warunkiem, że jest to ciasto domowe, przygotowane z tego co najlepsze. Ciasto drożdżowe jest bardzo proste, więc polecamy je nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Najpierw należy podgrzać szklankę mleka, wlać do miski, dodać pół kostki drożdży jednak rozkruszonych, dzięki czemu będzie łatwiej wymieszać całość, dodajemy również cukier, dla osób lubiących mniej słodkie wypieki wystarczy stołowa łyżka, dla miłośników słodkich ciast pół szklanki. Mieszamy, przykrywamy ścierką i stawiamy w ciepłe miejsce, do momentu aż drożdże wyrosną. Następnie dodajemy 4 łyżki oleju, pół kilograma mąki, jedno jajko, pół torebki cukru waniliowego oraz dla zapachu aromat, może być waniliowy, rumowy lub migdałowy. Następnie zagniatamy ciasto i dodajemy do niego to co lubimy, na przykład jabłka pokrojone w kostkę i rodzynki, wszystko mieszamy. Ponownie przykrywamy ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku przez około 45-55 minut.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Zdrowa kuchniaZdrowa kuchnia
    Czym może być dla nas zdrowa kuchnia? Przede wszystkim wykorzystaniem naturalnych składników, które doskonale będą tutaj uwzględniały określone aspekty smakowe. Na pewno bardzo dobrze będzie także postrzegana kwestia uwarunkowania przypraw, …
  • Czy warto zastosować wzmacniacze smaku?Czy warto zastosować wzmacniacze smaku?
    W kuchni azjatyckiej – ze szczególnym wskazaniem na japońską, bardzo często i chętnie używany jest glutaminian sodu, nazywany tam umami. Jego głównym zadaniem jest wzmacnianie smak przyrządzanej potrawy i nadawanie …