Ciasto drożdżowe jest uznawane za jeden z najzdrowszych deserów, również polecany dla małych dzieci, które z pewnością polubią ten smak, jednak pod warunkiem, że jest to ciasto domowe, przygotowane z tego co najlepsze. Ciasto drożdżowe jest bardzo proste, więc polecamy je nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Najpierw należy podgrzać szklankę mleka, wlać do miski, dodać pół kostki drożdży jednak rozkruszonych, dzięki czemu będzie łatwiej wymieszać całość, dodajemy również cukier, dla osób lubiących mniej słodkie wypieki wystarczy stołowa łyżka, dla miłośników słodkich ciast pół szklanki. Mieszamy, przykrywamy ścierką i stawiamy w ciepłe miejsce, do momentu aż drożdże wyrosną. Następnie dodajemy 4 łyżki oleju, pół kilograma mąki, jedno jajko, pół torebki cukru waniliowego oraz dla zapachu aromat, może być waniliowy, rumowy lub migdałowy. Następnie zagniatamy ciasto i dodajemy do niego to co lubimy, na przykład jabłka pokrojone w kostkę i rodzynki, wszystko mieszamy. Ponownie przykrywamy ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku przez około 45-55 minut.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Charaktery kuchenneCharaktery kuchenne
    Kuchnia to dla nas rzadko miejsce upragnionego relaksu. Raczej śpieszmy się w niej i nie wymagamy od siebie zbyt wielkich osiągnięć w dziedzinie gastronomii. W każdym razie warto jednak wiedzieć …
  • Słodkości na stoleSłodkości na stole
    Mało jest chyba takich osób, które mogłyby się oprzeć słodkościom stawianym na stołach z okazji imienin, świąt, czy przyjęć. Są kolorowe, wyglądają znakomicie, i z pewnością są smaczne. Jednak każdy …