Curry to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych na świecie mieszanek przyprawowych. Wywodzi się ona z Indii, gdzie powstała tysiące lat temu. Do Europy curry trafiło dopiero w XVIII, głównie za sprawą kupców i żołnierzy kolonii brytyjskich. Szybko zdobyła ona jednak na Starym Kontynencie dość dużą popularność, co czyni ją dzisiaj jedną z najbardziej popularnych przypraw na świecie. Obecnie jednak możemy wyróżnić bardzo wiele mieszanek curry, których liczba oscyluje około kilkuset. Wszystko zależy od regionu Indii, w którym aktualnie się znajdujemy. Smak i aromat różni się w zależności od użytych przypraw oraz ich proporcji. Do najczęściej stosowanych przypraw należą: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca czarna oraz chili. Poza tym w skład mieszanki curry mogą wchodzić inne przyprawy, na przykład cynamon, czosnek pospolity, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon, kozieradka, sól oraz szalotka. Jak więc widać, skład tej mieszanki jest kwestią indywidualną, która zależy również od tego, czy preferujemy ostry czy łagodny smak.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Kuchnia hiszpańska
    Jadąc do Hiszpanii, zakosztować możemy wielu ciekawych i niezwykle smacznych potraw, które oparte są na typowo śródziemnomorskich składnikach takich, jak choćby owoce morza, czy też oliwa z oliwek. Koronnym daniem …
  • Kulinarne przysmaki
    Gotowanie może być dla wielu z nas pasją, ale i bardzo ciekawym i pasjonującym zajęciem. W dzisiejszych czasach każdy z nas dba o siebie i swoje zdrowie, zwraca także uwagę …