Dietetycy zalecają regularne spożywanie truskawek, w naszej diecie podobno występuje jedynie 36% zalecanej, dziennej porcji tych smacznych owoców. Dlaczego te pyszne owoce są tak ważne w naszej diecie? Zawierają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Posiadają właściwości odtruwające, oczyszczające, przyspieszają przemianę materii. Zawarte w niej związki wspomagają tworzenie się komórek krwi. Mają wiele bezcennych mikro i makroelementów, chroniących nas przed anemią, przeziębieniem. Pektyny oczyszczają organizm. Uprawia się wiele gatunków truskawek, każdy ma swoją ulubioną odmianę. Truskawki są bardzo wdzięcznym obiektem w kuchni. Mogą stanowić samodzielny, wykwintny deser, lub jego dodatek, mogą znaleźć się z sałatkach, sosach – ich zapach, smak są niepowtarzalne. Najlepsze owoce pochodzą z plantacji bardzo nasłonecznionych, truskawka wymaga dobrej pogody aby nabrać odpowiedniego koloru i słodyczy. Zdajemy sobie sprawę, że jemy ich mniej niż powinniśmy, jak jednak jeść truskawki ‘zimowe’, które pojawiają się w handlu – niczym nie przypominające tego smaku i zapachu prawdziwych, polskich, najsłodszych na świecie truskawek. Musimy wytrzymać bez nich jeszcze tylko kilka miesięcy…

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Fototapeta do kuchni
    Jak szybko i tanio odświeżyć kuchnię?. Nie masz pieniędzy na remont, a nie możesz już patrzeć na wysłużoną kuchnię? Nie musisz wydawać majątku, by dać starym szafkom nowy wygląd. Z …
  • Szparagi, dania warzywne
    Na danie typowo letnie składają się przede wszystkim szparagi, które przygotowywane są według najlepszych przepisów, przez stosunkowo krótki okres czasu. Najlepsze szparagi dostępne są w sprzedaży w okresie maja i …