Dietetycy zalecają regularne spożywanie truskawek, w naszej diecie podobno występuje jedynie 36% zalecanej, dziennej porcji tych smacznych owoców. Dlaczego te pyszne owoce są tak ważne w naszej diecie? Zawierają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Posiadają właściwości odtruwające, oczyszczające, przyspieszają przemianę materii. Zawarte w niej związki wspomagają tworzenie się komórek krwi. Mają wiele bezcennych mikro i makroelementów, chroniących nas przed anemią, przeziębieniem. Pektyny oczyszczają organizm. Uprawia się wiele gatunków truskawek, każdy ma swoją ulubioną odmianę. Truskawki są bardzo wdzięcznym obiektem w kuchni. Mogą stanowić samodzielny, wykwintny deser, lub jego dodatek, mogą znaleźć się z sałatkach, sosach – ich zapach, smak są niepowtarzalne. Najlepsze owoce pochodzą z plantacji bardzo nasłonecznionych, truskawka wymaga dobrej pogody aby nabrać odpowiedniego koloru i słodyczy. Zdajemy sobie sprawę, że jemy ich mniej niż powinniśmy, jak jednak jeść truskawki ‘zimowe’, które pojawiają się w handlu – niczym nie przypominające tego smaku i zapachu prawdziwych, polskich, najsłodszych na świecie truskawek. Musimy wytrzymać bez nich jeszcze tylko kilka miesięcy…

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Kasza gryczana i pomysły na jej przyrządzenieKasza gryczana i pomysły na jej przyrządzenie
    Wielu z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że kasza jest bardzo zdrowa. Niestety nie każdy z nas potrafi się do niej przekonać. Wszystko dlatego, że przyrządzamy ją w …
  • DrożdżeDrożdże
    Stanowiące wyjątkowo ważny produkt w pieczeniu chleba i wszelkiego rodzaju ciast drożdżowych, drożdże posiadają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Te drobne grzyby zawierają wiele witamin z grupy B, liczne minerały, w …