W kuchni azjatyckiej – ze szczególnym wskazaniem na japońską, bardzo często i chętnie używany jest glutaminian sodu, nazywany tam umami. Jego głównym zadaniem jest wzmacnianie smak przyrządzanej potrawy i nadawanie mu dużej wyrazistości aromatu. Wydawać się więc mogłoby, że możliwości powiązane z tym tematem są naprawdę szerokie, a użycie tego typu środków jest zasadne. Znacznie wszak ułatwiają one proces gotowania, a przede wszystkim pozwalają go przyspieszyć – naturalne wydobycie smaku, na przykład z warzyw, trwać może nawet kilka godzin. Dlaczego więc glutaminian sodu uznawany jest za składnik pokarmu zły i niewarty używania? Przede wszystkim ze względu na to, że jest on niezdrowy i udowodniono już jego działanie rakotwórcze. Warto więc unikać z całą pewnością jego stosowania i postarać się znaleźć najlepsze możliwe rozwiązanie, które go zastąpi ten składnik. Zdecydowanie warto stawiać na rozwiązania naturalne, ponieważ smak uzyskany dzięki nim jest lepszy, a możliwości działania są znacznie bardziej efektywne.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Kuchnia krakowskaKuchnia krakowska
    Tematyka kulinarna jest niezwykle szeroka a wiele ludzi bardzo chętnie z niej korzysta. Z tego też względu wciąż wydawane są nowe książki, które to mają na celu przedstawienie przepisów kulinarnych. …
  • Polak w restauracjiPolak w restauracji
    Coraz więcej osób w Polsce korzysta z usług różnych restauracji. Mamy już swoje ulubione miejsca, gdzie spotykamy się ze znajomymi. Wiele osób nie je już nawet w domu, wybierając lokale …