W kuchni azjatyckiej – ze szczególnym wskazaniem na japońską, bardzo często i chętnie używany jest glutaminian sodu, nazywany tam umami. Jego głównym zadaniem jest wzmacnianie smak przyrządzanej potrawy i nadawanie mu dużej wyrazistości aromatu. Wydawać się więc mogłoby, że możliwości powiązane z tym tematem są naprawdę szerokie, a użycie tego typu środków jest zasadne. Znacznie wszak ułatwiają one proces gotowania, a przede wszystkim pozwalają go przyspieszyć – naturalne wydobycie smaku, na przykład z warzyw, trwać może nawet kilka godzin. Dlaczego więc glutaminian sodu uznawany jest za składnik pokarmu zły i niewarty używania? Przede wszystkim ze względu na to, że jest on niezdrowy i udowodniono już jego działanie rakotwórcze. Warto więc unikać z całą pewnością jego stosowania i postarać się znaleźć najlepsze możliwe rozwiązanie, które go zastąpi ten składnik. Zdecydowanie warto stawiać na rozwiązania naturalne, ponieważ smak uzyskany dzięki nim jest lepszy, a możliwości działania są znacznie bardziej efektywne.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Smaki lataSmaki lata
    Wszyscy którzy bardziej skłaniają się ku wegetarianizmowi niż jedzeniu mięsa zwykle czekają z naprawdę ogromną ilością nadziei na nadchodzące wakacje. To bowiem w tym okresie zaczyna się pojawiać u nas …
  • Tanio i smacznie – gotowanie cykliczneTanio i smacznie – gotowanie cykliczne
    Pod może niezbyt udanym terminem gotowania cyklicznego kryje się metoda znana już naszym babciom. O ile jednak babcie nasze ograniczone były przepisami kuchni polskiej oraz asortymentem w sklepach, o tyle …