Dania typowo przystosowane na świąteczny czas, który objawia się wiosna są z pewnością odpowiednio dopracowane. Wiele osób uwzględnia w tym czasie smaczny żurek oraz jaja, do tego kiełbasa biała, różnorodne sałatki, ale także pasztet czy inne tego typu. Na pewno nie powinno zabraknąć szynki czy świeżego pieczywa. Święconka to nie wszystko warto pomyśleć także o obiedzie na ten świąteczny czas. Przygotować można coś typowego albo coś zupełnie nowego. Czasami polędwiczki wieprzowe w sosie są czymś bardziej oklepanym, dlatego zamienić je można na indyka przygotowanego w specjalny sposób, albo na schab zaprezentowany w sosie grzybowym z dodatkiem koperku. Dania na Wielkanoc to różnorodność sałatek. Typowo domowa może okazać się mało wystarczająca, dlatego nie będzie niczym złym gdyby przygotować także inne. W tym celu można zastosować propozycję sałatki typowo obiadowej, czyli gyros z kurczakiem albo dać się uwieść wspaniałemu smakowi sałatki z łososiem, która jest na pewno znakomita odskocznią.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Kuchnia hiszpańskaKuchnia hiszpańska
    Jadąc do Hiszpanii, zakosztować możemy wielu ciekawych i niezwykle smacznych potraw, które oparte są na typowo śródziemnomorskich składnikach takich, jak choćby owoce morza, czy też oliwa z oliwek. Koronnym daniem …
  • Kultura jedzeniaKultura jedzenia
    Czy mamy w sobie jeszcze kulturę jedzenia? Większość ludzi oczywiście stołuje się dzisiaj na mieście i nie ma się czemu dziwić. Tanie żarcie jest smaczne i stosunkowo tanie, ale czy …