Bliny, pirażki i pielmieni są daniami, które są charakterystyczne i bardzo znane, nie tylko w kuchni rosyjskiej, ale również i białoruskiej i ukraińskiej. Bliny (drożdżowe naleśniki) jeszcze niedawno były daniem świątecznym, w przeszłości miały wartość symboliczną, na przykład matkom tuż po porodzie. Bliny przyrządza się z mąki gryczano – żytniej lub też gryczano – pszennej, może być robione z dodatkiem kaszy lub kefiru. Bliny mogą być podawane albo na słodko, albo też na słono. Na słono można podawać polane roztopionym masłem, z surówkami i sałatkami warzywnymi lub gotowaną rybą. Bardzo lubiane są bliny na słodko z konfiturami. Ciasto pszenno – gryczane jest ciastem drożdżowym i dlatego rozpoczynamy od przygotowania rozczynu, czyli kilka łyżek mąki drożdże i ciepłe, nie za gorące mleko, aby nie zaparzyć drożdży. W chwili, kiedy rozczyn powiększy swoją objętość dodaje się kolejne produkty: mąkę, cukier, sól, stopione masło oraz utarte dwa żółtka. Po wyrobieniu ciasta należy je jeszcze odstawić do wyrośnięcia, po godzinie należy dodać pianę z białek i można smażyć.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Kuchnia z dużą wyspą
    Każdy z nas ma zupełnie inne przekonania względem tego jak powinien wyglądać ich wymarzony dom. Każdy z nas jest zupełnie inny i nie powinniśmy się tutaj dziwić, że jakby zapytać …
  • Smak miodu idealny w wielu sytuacjach
    Miód to bardzo zdrowy składnik spożywczy, który wykorzystać można na wiele sposobów. A to dlatego, że pozwala nam on na osiągnięcie bardzo ciekawych rezultatów związanych z aromatem potrawy. Miód przede …