Bliny, pirażki i pielmieni są daniami, które są charakterystyczne i bardzo znane, nie tylko w kuchni rosyjskiej, ale również i białoruskiej i ukraińskiej. Bliny (drożdżowe naleśniki) jeszcze niedawno były daniem świątecznym, w przeszłości miały wartość symboliczną, na przykład matkom tuż po porodzie. Bliny przyrządza się z mąki gryczano – żytniej lub też gryczano – pszennej, może być robione z dodatkiem kaszy lub kefiru. Bliny mogą być podawane albo na słodko, albo też na słono. Na słono można podawać polane roztopionym masłem, z surówkami i sałatkami warzywnymi lub gotowaną rybą. Bardzo lubiane są bliny na słodko z konfiturami. Ciasto pszenno – gryczane jest ciastem drożdżowym i dlatego rozpoczynamy od przygotowania rozczynu, czyli kilka łyżek mąki drożdże i ciepłe, nie za gorące mleko, aby nie zaparzyć drożdży. W chwili, kiedy rozczyn powiększy swoją objętość dodaje się kolejne produkty: mąkę, cukier, sól, stopione masło oraz utarte dwa żółtka. Po wyrobieniu ciasta należy je jeszcze odstawić do wyrośnięcia, po godzinie należy dodać pianę z białek i można smażyć.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Jak ważne jest zdrowe odżywianie sięJak ważne jest zdrowe odżywianie się
    Codziennie w telewizji, Internecie i prasie czytamy artykuły, w których poruszane są kwestie zdrowotne. Hasło o zdrowym odżywianiu się nęka nas przy każdym kroku w życiu. Czy to rzeczywiście takie …
  • Dbanie o swoje potrawyDbanie o swoje potrawy
    Uczenie młodych ludzi, w jaki sposób mają wybierać dobre i zdrowe produkty żywieniowe a co kompletnie może im zaszkodzić jest dzisiaj coraz ważniejsze. Przed długie dekady to rodzice w całości …