Bliny, pirażki i pielmieni są daniami, które są charakterystyczne i bardzo znane, nie tylko w kuchni rosyjskiej, ale również i białoruskiej i ukraińskiej. Bliny (drożdżowe naleśniki) jeszcze niedawno były daniem świątecznym, w przeszłości miały wartość symboliczną, na przykład matkom tuż po porodzie. Bliny przyrządza się z mąki gryczano – żytniej lub też gryczano – pszennej, może być robione z dodatkiem kaszy lub kefiru. Bliny mogą być podawane albo na słodko, albo też na słono. Na słono można podawać polane roztopionym masłem, z surówkami i sałatkami warzywnymi lub gotowaną rybą. Bardzo lubiane są bliny na słodko z konfiturami. Ciasto pszenno – gryczane jest ciastem drożdżowym i dlatego rozpoczynamy od przygotowania rozczynu, czyli kilka łyżek mąki drożdże i ciepłe, nie za gorące mleko, aby nie zaparzyć drożdży. W chwili, kiedy rozczyn powiększy swoją objętość dodaje się kolejne produkty: mąkę, cukier, sól, stopione masło oraz utarte dwa żółtka. Po wyrobieniu ciasta należy je jeszcze odstawić do wyrośnięcia, po godzinie należy dodać pianę z białek i można smażyć.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Biuro ksiegowe londynBiuro ksiegowe londyn
    Biuro księgowe w Londynie. Zastanawiając się nad założeniem firmy w Londynie, trzeba przyznać, że pokusa jest duża. Wszystko inaczej działa, procedury przebiegają w inny sposób. Moja małżonka jest księgową. Wpadliśmy …
  • System kulinariówSystem kulinariów
    Systemy, w jakich działają kulinaria, są naprawdę dla nas różnego rodzaju, a dodatkowo doskonale wiedzą, jak należy się postarać, aby gotowanie było przyjemne. Niekiedy ludzie zastanawiają się nad tym, co …