Bliny, pirażki i pielmieni są daniami, które są charakterystyczne i bardzo znane, nie tylko w kuchni rosyjskiej, ale również i białoruskiej i ukraińskiej. Bliny (drożdżowe naleśniki) jeszcze niedawno były daniem świątecznym, w przeszłości miały wartość symboliczną, na przykład matkom tuż po porodzie. Bliny przyrządza się z mąki gryczano – żytniej lub też gryczano – pszennej, może być robione z dodatkiem kaszy lub kefiru. Bliny mogą być podawane albo na słodko, albo też na słono. Na słono można podawać polane roztopionym masłem, z surówkami i sałatkami warzywnymi lub gotowaną rybą. Bardzo lubiane są bliny na słodko z konfiturami. Ciasto pszenno – gryczane jest ciastem drożdżowym i dlatego rozpoczynamy od przygotowania rozczynu, czyli kilka łyżek mąki drożdże i ciepłe, nie za gorące mleko, aby nie zaparzyć drożdży. W chwili, kiedy rozczyn powiększy swoją objętość dodaje się kolejne produkty: mąkę, cukier, sól, stopione masło oraz utarte dwa żółtka. Po wyrobieniu ciasta należy je jeszcze odstawić do wyrośnięcia, po godzinie należy dodać pianę z białek i można smażyć.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Catering w warszawieCatering w warszawie
    Catering w Warszawie. Catering jest już bardzo powszechnie stosowaną w Polsce usługą, dzięki której można zaopatrzyć dowolną imprezę w poczęstunek dla jej uczestników. Dzięki takiej usłudze dana impreza zyskuje na …
  • Kuchenne przemianyKuchenne przemiany
    Kuchenne propozycje znakomitych potraw bardzo często skupiają się na oczekiwanych propozycjach. Bywa, że mowa tylko o sałatkach, zupach, a następnie daniu głównym, którego centrum staje się kawałek mięsa. Czasami warto …