Masz dość gumowatego i niesmacznego pieczywa sprzedawanego w supermarketach, a piekarniach nie ma twoich ulubionych smaków, to znak, że musisz zacząć samemu piec swoje bochenki. Jak się okazuje, nie jest to wcale takie trudne. Wystarczy nam mąka, woda i sól oraz dobry piekarnik. JA polecam szczególnie chleb razowy na zakwasie. Żeby przygotować zakwas potrzebujemy mąki żytniej, odsypujemy kilka łyżek do słoika, zalewamy wodą z dodatkiem odrobiny soi i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Zakwas pracuje, jeżeli pojawiają się na nim bąbelki powietrza. Następnym etapem jest przygotowanie zaczynu. Znowu potrzebujemy do tego mąki i wody. Dodajemy do nich kilka łyżek zakwasu i czekamy przez ok. dzień aż składniki się połączą. Z zaczynu z mąką, solą, wodą i ulubionych składników wyrabiamy ciasto. Można do niego dodać m. in. siemię lniane, pestki dyni, suszone śliwki, itp. Ciasto należy bardzo dobrze i cierpliwie zagniatać, żeby miało w sobie dużo pęcherzyków powietrza, dzięki temu będzie lżejsze. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Trzeba je co jakiś czas delikatnie spryskać wodą, żeby nie twardniała skórka. Następnie formujemy bochenki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. godziny stopniowo zmniejszając temperaturę. Po wyjęciu mamy świeży pachnący chleb z ulubionymi dodatkami.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Niska cena wysoki problem
    Wybór kuchni jest bardzo istotny. Nie można wybierać byle czego bo przecież to wszystko trafia do naszego żołądku. Trzeba zacząć myśleć o zdrowiu bo przecież ono jest najważniejsze. Ludzie niestety …
  • System kulinariów
    Systemy, w jakich działają kulinaria, są naprawdę dla nas różnego rodzaju, a dodatkowo doskonale wiedzą, jak należy się postarać, aby gotowanie było przyjemne. Niekiedy ludzie zastanawiają się nad tym, co …