Masz dość gumowatego i niesmacznego pieczywa sprzedawanego w supermarketach, a piekarniach nie ma twoich ulubionych smaków, to znak, że musisz zacząć samemu piec swoje bochenki. Jak się okazuje, nie jest to wcale takie trudne. Wystarczy nam mąka, woda i sól oraz dobry piekarnik. JA polecam szczególnie chleb razowy na zakwasie. Żeby przygotować zakwas potrzebujemy mąki żytniej, odsypujemy kilka łyżek do słoika, zalewamy wodą z dodatkiem odrobiny soi i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Zakwas pracuje, jeżeli pojawiają się na nim bąbelki powietrza. Następnym etapem jest przygotowanie zaczynu. Znowu potrzebujemy do tego mąki i wody. Dodajemy do nich kilka łyżek zakwasu i czekamy przez ok. dzień aż składniki się połączą. Z zaczynu z mąką, solą, wodą i ulubionych składników wyrabiamy ciasto. Można do niego dodać m. in. siemię lniane, pestki dyni, suszone śliwki, itp. Ciasto należy bardzo dobrze i cierpliwie zagniatać, żeby miało w sobie dużo pęcherzyków powietrza, dzięki temu będzie lżejsze. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Trzeba je co jakiś czas delikatnie spryskać wodą, żeby nie twardniała skórka. Następnie formujemy bochenki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. godziny stopniowo zmniejszając temperaturę. Po wyjęciu mamy świeży pachnący chleb z ulubionymi dodatkami.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Nowoczesna kuchniaNowoczesna kuchnia
    W dzisiejszych czasach ludzie zwracają szczególną uwagę na aranżację wnętrz. Nic dziwnego. Każdy chce mieszkać w jak najlepszych i najwygodniejszych pomieszczeniach. Dotyczy to również takich pomieszczeń jak kuchnia. Jest to …
  • NaleśnikiNaleśniki
    Na pewno każdy z nas w jakiś sposób lubi naleśniki. Nie można powiedzieć, że ich znielubimy. Jedni jadają je na słodko, inni wykorzystują je jako element tortilli przygotowując z sałatkami …