Masz dość gumowatego i niesmacznego pieczywa sprzedawanego w supermarketach, a piekarniach nie ma twoich ulubionych smaków, to znak, że musisz zacząć samemu piec swoje bochenki. Jak się okazuje, nie jest to wcale takie trudne. Wystarczy nam mąka, woda i sól oraz dobry piekarnik. JA polecam szczególnie chleb razowy na zakwasie. Żeby przygotować zakwas potrzebujemy mąki żytniej, odsypujemy kilka łyżek do słoika, zalewamy wodą z dodatkiem odrobiny soi i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Zakwas pracuje, jeżeli pojawiają się na nim bąbelki powietrza. Następnym etapem jest przygotowanie zaczynu. Znowu potrzebujemy do tego mąki i wody. Dodajemy do nich kilka łyżek zakwasu i czekamy przez ok. dzień aż składniki się połączą. Z zaczynu z mąką, solą, wodą i ulubionych składników wyrabiamy ciasto. Można do niego dodać m. in. siemię lniane, pestki dyni, suszone śliwki, itp. Ciasto należy bardzo dobrze i cierpliwie zagniatać, żeby miało w sobie dużo pęcherzyków powietrza, dzięki temu będzie lżejsze. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Trzeba je co jakiś czas delikatnie spryskać wodą, żeby nie twardniała skórka. Następnie formujemy bochenki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. godziny stopniowo zmniejszając temperaturę. Po wyjęciu mamy świeży pachnący chleb z ulubionymi dodatkami.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Charaktery kuchenne
    Kuchnia to dla nas rzadko miejsce upragnionego relaksu. Raczej śpieszmy się w niej i nie wymagamy od siebie zbyt wielkich osiągnięć w dziedzinie gastronomii. W każdym razie warto jednak wiedzieć …
  • Jak przygotować szynkę w domu?
    Ludzie w naszym kraju bardzo kochają się we wszelakiego rodzaju wędlinach oraz mięsach, które są u nas praktycznie podstawą jeżeli chodzi o rodzimą kuchnię. Umiemy doskonale przyrządzać tego typu rzeczy …