Masz dość gumowatego i niesmacznego pieczywa sprzedawanego w supermarketach, a piekarniach nie ma twoich ulubionych smaków, to znak, że musisz zacząć samemu piec swoje bochenki. Jak się okazuje, nie jest to wcale takie trudne. Wystarczy nam mąka, woda i sól oraz dobry piekarnik. JA polecam szczególnie chleb razowy na zakwasie. Żeby przygotować zakwas potrzebujemy mąki żytniej, odsypujemy kilka łyżek do słoika, zalewamy wodą z dodatkiem odrobiny soi i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Zakwas pracuje, jeżeli pojawiają się na nim bąbelki powietrza. Następnym etapem jest przygotowanie zaczynu. Znowu potrzebujemy do tego mąki i wody. Dodajemy do nich kilka łyżek zakwasu i czekamy przez ok. dzień aż składniki się połączą. Z zaczynu z mąką, solą, wodą i ulubionych składników wyrabiamy ciasto. Można do niego dodać m. in. siemię lniane, pestki dyni, suszone śliwki, itp. Ciasto należy bardzo dobrze i cierpliwie zagniatać, żeby miało w sobie dużo pęcherzyków powietrza, dzięki temu będzie lżejsze. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Trzeba je co jakiś czas delikatnie spryskać wodą, żeby nie twardniała skórka. Następnie formujemy bochenki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. godziny stopniowo zmniejszając temperaturę. Po wyjęciu mamy świeży pachnący chleb z ulubionymi dodatkami.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Zdrowa kuchniaZdrowa kuchnia
    Czym może być dla nas zdrowa kuchnia? Przede wszystkim wykorzystaniem naturalnych składników, które doskonale będą tutaj uwzględniały określone aspekty smakowe. Na pewno bardzo dobrze będzie także postrzegana kwestia uwarunkowania przypraw, …
  • Co zrobić z problemem szybkiego jedzenia?Co zrobić z problemem szybkiego jedzenia?
    Fast food to praktycznie rzecz, o której nawet nie chce się głośno mówić. Wszyscy wiedzą, że to trujące jedzenie, ale jednak używamy go w rutynie dnia codziennego nie bardzo wierząc …