Do niedawna pieczony własnoręcznie chleb można było spotkać tylko i wyłącznie na wsiach. Dodatkowo zajęcie to było głównie domeną starszych gospodyń, które posiadając we własnych chatach prawdziwe piece chlebowe, zajmowały się ich wypiekiem. W dzisiejszych czasach coraz więcej ludzi powraca jednak do tej zapomnianej na chwilę czynności. Co więcej, dzięki możliwościom dzisiejszej techniki, do wypieku prawdziwego i pachnącego chleba nie potrzebujemy już typowych pieców chlebowych, które posiadają już tylko nieliczne, wiejskie gospodynie. Dzisiejsze piekarniki są równie bardzo dobrze przygotowane do odpowiedzialnej funkcji, jaką był i jest własnoręczny wypiek chleba. Sekret tkwi w doborze unikalnych składników. Mąka używana do wypieku powinna być zarówno pszenna jak i razowa. W wyniku ich połączenia powstaje niebanalny smak oraz kolor wypieku. Główną zaletą samodzielnego wypieku chleba jest także możliwość wyboru ziaren, które będą znajdować się w każdej kromce chleba. Mimo panującego kiedyś w naszym kraju przekonania, że pieczenie chleba nie należy do łatwych czynności, okazuje się, że współczesne gospodynie radzą sobie z tym równie dobrze, jak ich doświadczone poprzedniczki. W domowych piekarnikach powstają coraz częściej prawdziwe, chlebowe arcydzieła.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Potrawy gotowane w ciekłym azocie, czyli lody o smaku smażonego bekonuPotrawy gotowane w ciekłym azocie, czyli lody o smaku smażonego bekonu
    Szefowie kuchni ciągle poszukują nowych smaków, wrażeń, eksperymentując w swoich restauracjach z większym lub mniejszym powodzeniem. Kuchnia molekularna stała się hitem ostatnich kilkunastu lat. Zaplecze kuchenne restauracji serwującej mikroskopijne dania …
  • DrożdżeDrożdże
    Stanowiące wyjątkowo ważny produkt w pieczeniu chleba i wszelkiego rodzaju ciast drożdżowych, drożdże posiadają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Te drobne grzyby zawierają wiele witamin z grupy B, liczne minerały, w …