Stanowiące wyjątkowo ważny produkt w pieczeniu chleba i wszelkiego rodzaju ciast drożdżowych, drożdże posiadają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Te drobne grzyby zawierają wiele witamin z grupy B, liczne minerały, w tym cynk, żelazo, selen i chrom, a także pewne ilości aminokwasów. Związki z nich są łatwo przyswajalne. Ważne jest jednak, by przed spożyciem drożdże… zabić. Łatwo to zrobić poprzez zalanie gorącym mlekiem lub wrzątkiem, ewentualnie przesmażenie lub pieczenie. Żywe drożdże, zamiast stanowić źródło cennych substancji, w układzie pokarmowym prowadziłyby typową dla siebie fermentację alkoholową, co wewnętrznie podtruwałoby cały organizm. Słodzone drożdże z mlekiem lub wodą są smaczne, a poza tym korzystnie wpływają na stan skóry, jej regenerację i wzmacnianie. Odpowiadają także za poprawę wyglądu włosów i paznokci. Ponadto drożdże wzmacniają odporność i mogą pomóc odbudować przetrzebioną na przykład po kuracji antybiotykowej czy tak zwanej grypie żołądkowej florę jelitową.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Apartament w zakopanemApartament w zakopanem
    Apartament w Zakopanem. Zakopane to bardzo piękne miasto. Jest to stolica naszych pięknych Tatr, która zaprasza do siebie turystów przez cały rok. Najpiękniej jest tu zimą. Kiedy wokoło leży tyle …
  • Niesamowita nalewka z młodych pędów sosnyNiesamowita nalewka z młodych pędów sosny
    Jeżeli ktoś kiedyś spróbował nalewki z młodych pędów sosny, będzie maił ochotę taka nalewkę przygotować sam i to w większej ilości. Pędy sosny do takiej nalewki trzeba zbierać na przełomie …