Stanowiące wyjątkowo ważny produkt w pieczeniu chleba i wszelkiego rodzaju ciast drożdżowych, drożdże posiadają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Te drobne grzyby zawierają wiele witamin z grupy B, liczne minerały, w tym cynk, żelazo, selen i chrom, a także pewne ilości aminokwasów. Związki z nich są łatwo przyswajalne. Ważne jest jednak, by przed spożyciem drożdże… zabić. Łatwo to zrobić poprzez zalanie gorącym mlekiem lub wrzątkiem, ewentualnie przesmażenie lub pieczenie. Żywe drożdże, zamiast stanowić źródło cennych substancji, w układzie pokarmowym prowadziłyby typową dla siebie fermentację alkoholową, co wewnętrznie podtruwałoby cały organizm. Słodzone drożdże z mlekiem lub wodą są smaczne, a poza tym korzystnie wpływają na stan skóry, jej regenerację i wzmacnianie. Odpowiadają także za poprawę wyglądu włosów i paznokci. Ponadto drożdże wzmacniają odporność i mogą pomóc odbudować przetrzebioną na przykład po kuracji antybiotykowej czy tak zwanej grypie żołądkowej florę jelitową.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Dobra kuchnia to i dobre jedzenieDobra kuchnia to i dobre jedzenie
    Każdy kto spożywa posiłek w domu doskonale wie, że perfekcyjnie urządzona kuchnia to podstawa dobrego smaku. Można tego na co dzień nie odczuwać, ale prawda jest taka, że zadbanie o …
  • Serwis land rover warszawaSerwis land rover warszawa
    Czy opłaca się kupić land rovera?. Często stoimy przed trudnymi wyborami. Spędzają nam sen z powiek. Trzeba się na prawdę poważnie zastanowić, żeby wyboru nie żałować.Tak też jest w przypadku, …