Przebywanie w kuchni już dawno przestało być zajęciem nudnym, męczącym i monotonnym. Czym odróżnić artystę od rzemieślnika? Rzemieślnik robi rzeczy ładne, solidne i użyteczne. Artysta robi dzieła sztuki. Także w kuchni. Czym góruje artysta spełniający się w gotowaniu od innych form sztuki? Otóż dzieło artysty – kucharza można podziwiać jednym zmysłem więcej, niż dzieła innych artystów: smakiem. Dzięki dodatkowej opcji poznania naszego dzieła mamy szansę zarówno na większe zachwyty, jak i na większą krytykę. Starając się zatem rozwijać nasz dar tworzenia w kuchni coraz ciekawszych i lepszych rzeczy sięgamy po coraz to inne źródła inspiracji, a tych ostatnio nie brakuje. W księgarniach możemy znaleźć setki książek kucharskich. Są wśród nich książki tematyczne typu kuchnia chińska, wegetariańska, koszerna i tak dalej. Moda na gotowanie sprawiła, że jak grzyby po deszczu powstają programy, a nawet kanały kulinarne, fora internetowe a także czasopisma tematyczne. Pojedyncze przepisy i wskazówki znajdują się również w większości gazet kobiecych.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Kuchnia to nie miejsce do zabawy
    Niejednokrotnie w programach telewizyjnych naoglądałam się informacji i reportaży o dzieciach, które zostały pokrzywdzone w związku z zabawą w kuchni. Dzieci te miały różnego typu oparzenia, przecięcia skóry, zatrucia detergentami. …
  • Ostre smaki
    Każdy z nas od samego urodzenia jest już inny pod względem przyzwyczajeń czy też upodobań do poszczególnych rzeczy. Po części kłania się tutaj przystosowanie ciała człowieka do życia w danych …