Goździki to nic innego jak wysuszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego, rosnącego na terenie Indonezji, Madagaskaru, Tanzanii, Sri Lanki, Malezji oraz Grenady. Drzewo osiąga wysokość 12m -20m oraz dojrzewa przez 20 lat. Owocuje przez kolejne 50 lat. Goździki do Europy przybyły w XI wieku. Zawierają duże ilości olejków lotnych, tłuszczów oraz żywicę. Wykorzystywane są w gastronomii do przyprawiania win, likierów, marynat rybnych, mięsnych i grzybowych, pasztetów, duszonej wołowiny. W Niemczech są dodawane do korzennego chleba. Jest używany w tworzeniu „curry”. Ponadto poprawiają smak kompotów, nadzień do ciast, koktajli, sosów jak i również pieczeni. Mielone goździki są składnikiem pierników. W Indonezji są wykorzystywane do wyrobu papierosów. Ma także niezwykłe właściwości lecznicze: łagodzi bóle zębów, zmniejsza prawdopodobieństwo tworzenia się komórek nowotworowych oraz dba o higienę jamy ustnej (w celu pozbycia się nieprzyjemnego zapachu po zjedzeniu czosnku należy przegryźć kilka goździków).

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Bez przyprawy nie ma życiaBez przyprawy nie ma życia
    Ludzie coraz częściej zwracają uwagę na jakość potraw, które spożywają. Zaczynamy to doceniać, a tendencje jakościowe zaczynają wyrastać na całym świecie. Trzeba zaznaczyć w tym momencie, że porozmawiamy trochę o …
  • Odpowiednie urządzenia do naszej kuchniOdpowiednie urządzenia do naszej kuchni
    Kuchnia jest takim miejscem, w którym wykonuje się większość rzeczy dla domowników. Dlatego też warto jest spędzony tutaj czas wspominać naprawdę dobrze i nie musieć się w żaden sposób martwić …