Goździki to nic innego jak wysuszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego, rosnącego na terenie Indonezji, Madagaskaru, Tanzanii, Sri Lanki, Malezji oraz Grenady. Drzewo osiąga wysokość 12m -20m oraz dojrzewa przez 20 lat. Owocuje przez kolejne 50 lat. Goździki do Europy przybyły w XI wieku. Zawierają duże ilości olejków lotnych, tłuszczów oraz żywicę. Wykorzystywane są w gastronomii do przyprawiania win, likierów, marynat rybnych, mięsnych i grzybowych, pasztetów, duszonej wołowiny. W Niemczech są dodawane do korzennego chleba. Jest używany w tworzeniu „curry”. Ponadto poprawiają smak kompotów, nadzień do ciast, koktajli, sosów jak i również pieczeni. Mielone goździki są składnikiem pierników. W Indonezji są wykorzystywane do wyrobu papierosów. Ma także niezwykłe właściwości lecznicze: łagodzi bóle zębów, zmniejsza prawdopodobieństwo tworzenia się komórek nowotworowych oraz dba o higienę jamy ustnej (w celu pozbycia się nieprzyjemnego zapachu po zjedzeniu czosnku należy przegryźć kilka goździków).

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • System kulinariów
    Systemy, w jakich działają kulinaria, są naprawdę dla nas różnego rodzaju, a dodatkowo doskonale wiedzą, jak należy się postarać, aby gotowanie było przyjemne. Niekiedy ludzie zastanawiają się nad tym, co …
  • Zagrożenia jakie niosą owoce morza
    Owoce morza to od niedawno szeroko rozpowszechniony przysmak wielu restauracji, ale także kuchni domowych. W skład owoców morza należy zaliczyć wszelkie małże, homary, małże oraz ośmiornice. Wszystkie te morskie stwory …