Goździki to nic innego jak wysuszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego, rosnącego na terenie Indonezji, Madagaskaru, Tanzanii, Sri Lanki, Malezji oraz Grenady. Drzewo osiąga wysokość 12m -20m oraz dojrzewa przez 20 lat. Owocuje przez kolejne 50 lat. Goździki do Europy przybyły w XI wieku. Zawierają duże ilości olejków lotnych, tłuszczów oraz żywicę. Wykorzystywane są w gastronomii do przyprawiania win, likierów, marynat rybnych, mięsnych i grzybowych, pasztetów, duszonej wołowiny. W Niemczech są dodawane do korzennego chleba. Jest używany w tworzeniu „curry”. Ponadto poprawiają smak kompotów, nadzień do ciast, koktajli, sosów jak i również pieczeni. Mielone goździki są składnikiem pierników. W Indonezji są wykorzystywane do wyrobu papierosów. Ma także niezwykłe właściwości lecznicze: łagodzi bóle zębów, zmniejsza prawdopodobieństwo tworzenia się komórek nowotworowych oraz dba o higienę jamy ustnej (w celu pozbycia się nieprzyjemnego zapachu po zjedzeniu czosnku należy przegryźć kilka goździków).

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Dania rosyjskie – bliny, pirażki, pielmieniDania rosyjskie – bliny, pirażki, pielmieni
    Bliny, pirażki i pielmieni są daniami, które są charakterystyczne i bardzo znane, nie tylko w kuchni rosyjskiej, ale również i białoruskiej i ukraińskiej. Bliny (drożdżowe naleśniki) jeszcze niedawno były daniem …
  • Kuchnia Królowej BonyKuchnia Królowej Bony
    Są osoby, które dość dokładnie znają się na zasadach kuchni, a dodatkowo osoby, jakie dość dobrze wiedzą, jak można z niej korzystać. Dla nas najważniejsze jest to, aby poprzez miejsca …