Goździki to nic innego jak wysuszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego, rosnącego na terenie Indonezji, Madagaskaru, Tanzanii, Sri Lanki, Malezji oraz Grenady. Drzewo osiąga wysokość 12m -20m oraz dojrzewa przez 20 lat. Owocuje przez kolejne 50 lat. Goździki do Europy przybyły w XI wieku. Zawierają duże ilości olejków lotnych, tłuszczów oraz żywicę. Wykorzystywane są w gastronomii do przyprawiania win, likierów, marynat rybnych, mięsnych i grzybowych, pasztetów, duszonej wołowiny. W Niemczech są dodawane do korzennego chleba. Jest używany w tworzeniu „curry”. Ponadto poprawiają smak kompotów, nadzień do ciast, koktajli, sosów jak i również pieczeni. Mielone goździki są składnikiem pierników. W Indonezji są wykorzystywane do wyrobu papierosów. Ma także niezwykłe właściwości lecznicze: łagodzi bóle zębów, zmniejsza prawdopodobieństwo tworzenia się komórek nowotworowych oraz dba o higienę jamy ustnej (w celu pozbycia się nieprzyjemnego zapachu po zjedzeniu czosnku należy przegryźć kilka goździków).

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Smaki świataSmaki świata
    Mówi się, że mamy cztery podstawowe smaki: słodycz, gorycz, kwaśność oraz słoność. I rzeczywiście, tak właśnie jest. Jednakże w potocznym rozumieniu za smaki uznajemy także aromaty, a więc to wszystko, …
  • Woda do biuraWoda do biura
    Dystrybutor. Praca w mieście jest bardzo przyjemna, szczególnie jak pracuje się biurze, a jeszcze lepiej, jak na dziesiątym piętrze. Ma to swoje plusy i minusy. Plus bo latem, gdzie powietrze …