W obecnych czasach coraz więcej produktów spożywczych, dostępnych w handlu, zawiera w sobie różnorodne składniki dodatkowe, których zadaniem jest przedłużenie terminu do spożycia danego produktu, wzmocnienie jego walorów smakowych, zapachowych, poprawienie wizualnej strony danego produktu. Niby wszystkie stosowane w żywności chemiczne dodatki i konserwanty, wśród których króluje benzoesan sodowy, nie są szkodliwe dla zdrowia w dawkach stosowanych w naszej żywności i są dopuszczone do spożycia, jednak na pewno nie dodają nam zdrowia, nie mówiąc już o tym, że ich nagromadzenie w organizmie może spowodować nieodwracalne zmiany. Warto więc podczas zakupów uważnie czytać etykiety na poszczególnych produktach żywnościowych, wybierać te, które posiadają mało różnych konserwantów lub nie posiadają ich wcale, bowiem coraz częściej możemy spotkać na naszym rynku i takie produkty, dostępne w sklepach z ekologiczną żywnością oraz w supermarketach, na specjalnych stoiskach z taką żywnością. Najlepiej jednak kupować produkty świeże i przyrządzać samemu, lepiej jest upiec mięso niż kupować konserwy mięsne.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Istota kulinariów w życiuIstota kulinariów w życiu
    Zauważa się, że coraz to większa grupa młodych ludzi nie ma zupełnie pojęcia odnośnie gotowania i pieczenia. Oczywiście nie jest to wcale pozytywne zjawisko, gdyż przyczynia się to do wielu …
  • Naturalna witamina dNaturalna witamina d
    Na zDrowie!. Zdecydowana większość z nas nie zdaje sobie sprawy z tego jak ważna dla naszego organizmu jest witamina D. A właściwie hormon, który powstaje z cholesterolu, gdy nasza skóra …