W obecnych czasach coraz więcej produktów spożywczych, dostępnych w handlu, zawiera w sobie różnorodne składniki dodatkowe, których zadaniem jest przedłużenie terminu do spożycia danego produktu, wzmocnienie jego walorów smakowych, zapachowych, poprawienie wizualnej strony danego produktu. Niby wszystkie stosowane w żywności chemiczne dodatki i konserwanty, wśród których króluje benzoesan sodowy, nie są szkodliwe dla zdrowia w dawkach stosowanych w naszej żywności i są dopuszczone do spożycia, jednak na pewno nie dodają nam zdrowia, nie mówiąc już o tym, że ich nagromadzenie w organizmie może spowodować nieodwracalne zmiany. Warto więc podczas zakupów uważnie czytać etykiety na poszczególnych produktach żywnościowych, wybierać te, które posiadają mało różnych konserwantów lub nie posiadają ich wcale, bowiem coraz częściej możemy spotkać na naszym rynku i takie produkty, dostępne w sklepach z ekologiczną żywnością oraz w supermarketach, na specjalnych stoiskach z taką żywnością. Najlepiej jednak kupować produkty świeże i przyrządzać samemu, lepiej jest upiec mięso niż kupować konserwy mięsne.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Jakie kolacje warto jest przygotowywać po ciężkiej pracyJakie kolacje warto jest przygotowywać po ciężkiej pracy
    Coraz więcej osób w dzisiejszych czasach musi bardzo mocno się starać w swojej pracy, aby nie stracić w niej swojego miejsca. Nie jest to takie proste gdyż większość firm stara …
  • Kuchnie nowoczesne warszawaKuchnie nowoczesne warszawa
    Nowoczesne kuchnie w Warszawie. Kuchnia powinna być nie tylko funkcjonalna, ale także urządzona w takim stylu, jaki sobie wymarzymy. W dzisiejszych czasach popularność zyskały nowoczesne meble. Stosuje się teraz wiele …