Hiszpańska kuchnia jest bardzo popularna w całej Europie, wiele z jej flagowych potraw przeniknęło do innych krajów i świetnie się w nich przyjęło. Na hiszpańskie stoły serwowane są owoce morza – tak świeże, że aż pachną morską wodą, jagnięcina – chyba najlepsza na świecie, tradycyjne pikantne wędliny, masa warzyw, a wszystko okraszone oliwą z oliwek. Dobrej jakości oliwy używa się tu do chleba, tak jak masła w innych krajach. Każdy z regionów Hiszpanii ma swoje typowe potrawy, ale wyżej wymienione produkty obecne są w każdej kuchni. Kto nie jadł nigdy w życiu gazpacho niech żałuje. Idealny chłodnik na upalny dzień, w dodatku z pachnących słońcem warzyw. Tapas, fantastyczne przekąski, które mozna godzinami przegryzać przy barach, popijając zimnym piwem.Różnorodność ziół i przypraw dodaje smaku wszelkim potrawom. Do tego tak jak we Francji – wspaniałe wina z własnych winnic, dziesiątki gatunków serów, wspaniałe owoce i warzywa – można ucztować od rana do rana. A jeżeli do tego biesiada trwa w typowej dla Hiszpanii podmiejskiej hacjendzie – żyć nie umierać, nie chce się wstawać od stołu. Dzban sangrii z owocami i lodem zachęca do długiego ucztowania…

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Dania na WielkanocDania na Wielkanoc
    Dania typowo przystosowane na świąteczny czas, który objawia się wiosna są z pewnością odpowiednio dopracowane. Wiele osób uwzględnia w tym czasie smaczny żurek oraz jaja, do tego kiełbasa biała, różnorodne …
  • Placki z jabłkami, przysmak dzieci i dorosłychPlacki z jabłkami, przysmak dzieci i dorosłych
    Jedną z częściej serwowanych potraw na naszych stołach są placki z jabłkami, które są tanie, smaczne, szybkie w przygotowaniu i zawsze się udają, ponieważ nawet początkujący kucharze nie mogą ich …