Hiszpańska kuchnia jest bardzo popularna w całej Europie, wiele z jej flagowych potraw przeniknęło do innych krajów i świetnie się w nich przyjęło. Na hiszpańskie stoły serwowane są owoce morza – tak świeże, że aż pachną morską wodą, jagnięcina – chyba najlepsza na świecie, tradycyjne pikantne wędliny, masa warzyw, a wszystko okraszone oliwą z oliwek. Dobrej jakości oliwy używa się tu do chleba, tak jak masła w innych krajach. Każdy z regionów Hiszpanii ma swoje typowe potrawy, ale wyżej wymienione produkty obecne są w każdej kuchni. Kto nie jadł nigdy w życiu gazpacho niech żałuje. Idealny chłodnik na upalny dzień, w dodatku z pachnących słońcem warzyw. Tapas, fantastyczne przekąski, które mozna godzinami przegryzać przy barach, popijając zimnym piwem.Różnorodność ziół i przypraw dodaje smaku wszelkim potrawom. Do tego tak jak we Francji – wspaniałe wina z własnych winnic, dziesiątki gatunków serów, wspaniałe owoce i warzywa – można ucztować od rana do rana. A jeżeli do tego biesiada trwa w typowej dla Hiszpanii podmiejskiej hacjendzie – żyć nie umierać, nie chce się wstawać od stołu. Dzban sangrii z owocami i lodem zachęca do długiego ucztowania…

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Kuchnia kreteńska
    Kuchnia kreteńska, jak sama nazwa wskazuje jest kuchnią charakterystyczną dla Krety. Ich kuchnia jest kuchnią nakierowaną na głównie owoce i warzywa rosnące na tej wyspie. Wszystkie potrawy są przyprawiane aromatycznymi …
  • Kuchenne przemiany
    Kuchenne propozycje znakomitych potraw bardzo często skupiają się na oczekiwanych propozycjach. Bywa, że mowa tylko o sałatkach, zupach, a następnie daniu głównym, którego centrum staje się kawałek mięsa. Czasami warto …