Któż z nas nie lubi szarlotki, ciasta owocowego czy sernika? Nie ma to ja domowe ciasto, podczas którego pieczenia w całym domu rozchodzi się przepyszny zapach. Do wyżej wymienionych ciast potrzebne jest ciasto kruche. Aby ciasto było wyjątkowo kruche i smaczne należy trzymać się podstawowych zasad, które obowiązują przy pieczeniu takiego ciasta. Ciasto kruche składa się tylko z mąki, masła, cukru oraz żółtek. Zaczynamy od posiekania mąki ze schłodzonym masłem a potem dodajemy resztę składników i bardzo szybko wyrabiamy. Ta zasada jest bardzo ważna, ponieważ zbyt długie ugniatanie doprowadzi do tego, ciasto będzie zbyt twarde. Po ugnieceniu należy ciasto schłodzić, dlatego zawijamy je w folię aluminiową i chowamy do lodówki na przynajmniej pół godziny. Aby ciasto wyszło bardzo kruche to do ciasta używamy cukier puder i mąkę krupczatkę, oczywiście ze zwykłej mąki pszennej i zwykłego cukru ciasto tez wyjdzie. Ciasto które ma być spodem, przed pieczeniem trzeba równomiernie ponakłuwać widelcem, aby w czasie pieczenie nie doszło do wybrzuszeń. Surowe ciasto można zamrozić na dwa trzy miesiące.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Domowe pieczywo przeżywa swój renesans
    Do niedawna pieczony własnoręcznie chleb można było spotkać tylko i wyłącznie na wsiach. Dodatkowo zajęcie to było głównie domeną starszych gospodyń, które posiadając we własnych chatach prawdziwe piece chlebowe, zajmowały …
  • Mazurek
    Mazurek? To przepyszne ciasto, może przyrządzić każdy z nas, na dowolnie jaką okazję, czy to urodziny, czy święta, można również urozmaicać sobie dzień, swoimi wypiekami, zupełnie bez powodu! Potrzebny nam …