Któż z nas nie lubi szarlotki, ciasta owocowego czy sernika? Nie ma to ja domowe ciasto, podczas którego pieczenia w całym domu rozchodzi się przepyszny zapach. Do wyżej wymienionych ciast potrzebne jest ciasto kruche. Aby ciasto było wyjątkowo kruche i smaczne należy trzymać się podstawowych zasad, które obowiązują przy pieczeniu takiego ciasta. Ciasto kruche składa się tylko z mąki, masła, cukru oraz żółtek. Zaczynamy od posiekania mąki ze schłodzonym masłem a potem dodajemy resztę składników i bardzo szybko wyrabiamy. Ta zasada jest bardzo ważna, ponieważ zbyt długie ugniatanie doprowadzi do tego, ciasto będzie zbyt twarde. Po ugnieceniu należy ciasto schłodzić, dlatego zawijamy je w folię aluminiową i chowamy do lodówki na przynajmniej pół godziny. Aby ciasto wyszło bardzo kruche to do ciasta używamy cukier puder i mąkę krupczatkę, oczywiście ze zwykłej mąki pszennej i zwykłego cukru ciasto tez wyjdzie. Ciasto które ma być spodem, przed pieczeniem trzeba równomiernie ponakłuwać widelcem, aby w czasie pieczenie nie doszło do wybrzuszeń. Surowe ciasto można zamrozić na dwa trzy miesiące.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Kulinarne przysmakiKulinarne przysmaki
    Gotowanie może być dla wielu z nas pasją, ale i bardzo ciekawym i pasjonującym zajęciem. W dzisiejszych czasach każdy z nas dba o siebie i swoje zdrowie, zwraca także uwagę …
  • Kuchnia Królowej BonyKuchnia Królowej Bony
    Są osoby, które dość dokładnie znają się na zasadach kuchni, a dodatkowo osoby, jakie dość dobrze wiedzą, jak można z niej korzystać. Dla nas najważniejsze jest to, aby poprzez miejsca …