Któż z nas nie lubi szarlotki, ciasta owocowego czy sernika? Nie ma to ja domowe ciasto, podczas którego pieczenia w całym domu rozchodzi się przepyszny zapach. Do wyżej wymienionych ciast potrzebne jest ciasto kruche. Aby ciasto było wyjątkowo kruche i smaczne należy trzymać się podstawowych zasad, które obowiązują przy pieczeniu takiego ciasta. Ciasto kruche składa się tylko z mąki, masła, cukru oraz żółtek. Zaczynamy od posiekania mąki ze schłodzonym masłem a potem dodajemy resztę składników i bardzo szybko wyrabiamy. Ta zasada jest bardzo ważna, ponieważ zbyt długie ugniatanie doprowadzi do tego, ciasto będzie zbyt twarde. Po ugnieceniu należy ciasto schłodzić, dlatego zawijamy je w folię aluminiową i chowamy do lodówki na przynajmniej pół godziny. Aby ciasto wyszło bardzo kruche to do ciasta używamy cukier puder i mąkę krupczatkę, oczywiście ze zwykłej mąki pszennej i zwykłego cukru ciasto tez wyjdzie. Ciasto które ma być spodem, przed pieczeniem trzeba równomiernie ponakłuwać widelcem, aby w czasie pieczenie nie doszło do wybrzuszeń. Surowe ciasto można zamrozić na dwa trzy miesiące.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Zabawa w kucharza dla każdego
    Potrafię gotować to stwierdzenie, które niestety nie gości na wszystkich ustach. Jest to rzecz wręcz nieprawdopodobna, bowiem gotowanie jest nie tylko wspaniałą zabawą, ale również sposobem na poznanie samego siebie. …
  • Żur
    Żur jest bez wątpienia jedną z najbardziej charakterystycznych polskich zup. Cechuje ją przede wszystkim uwielbiany przez wszystkich lekko kwaśny smak. Jest ona sporządzana na bazie zakwasu z mąki. Co ciekawe, …