Codziennie w telewizji, Internecie i prasie czytamy artykuły, w których poruszane są kwestie zdrowotne. Hasło o zdrowym odżywianiu się nęka nas przy każdym kroku w życiu. Czy to rzeczywiście takie ważne? Jak najbardziej! Posiłki pokroju fast food’ów są bardzo niezdrowe ze względu na ilość tłuszczu, jaką zawierają w sobie oraz ze względu na konserwanty. Chipsy i inne przekąski w swoim składzie mają niebezpieczne węglowodory aromatyczne – rakotwórcze. Sama ta nazwa już przeraża! Połączenie dobrej diety z codziennym ruchem i wysiłkiem fizycznym ma zbawienne działanie na organizm człowieka. Zwiększa wydolność i wydajność ciała, a jak wszyscy wiemy – w zdrowym ciele, zdrowy duch. Jedzenie ma niesamowity wpływ na samopoczucie człowieka, mówiąc łopatologicznie jesteśmy tym, co spożywamy. W chwili obecnej każdy je w pośpiechu, tylko to, co ma pod ręką. Wszystko to, aby zaspokoić głód i wrócić do pracy. Należy powiedzieć stop dla tego pośpiechu, stanąć z boku i z uśmiechem na twarzy obserwować tych ludzi zdrowo odżywiając się. Mieszkańcy populacji, które żyją z dala od cywilizacji i odżywiają się pokarmem bez konserwantów – tylko ekologicznie wyprodukowanym bazując na naturalnych i nieskażonych roślinach i zwierzętach z czystych akwenów żyją nawet do stu lat! Czas się zastanowić nad zmianą diety, zdrowie przede wszystkim!

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Kuchnia śródziemnomorska, lekka i zdrowaKuchnia śródziemnomorska, lekka i zdrowa
    Czy da się polska kuchnię dostosować do kuchni śródziemnomorskiej? Kuchnia z basenu Morza Śródziemnego bardzo przypadła Polakom do gustu, w dodatku możemy u nas kupić większość składników, z których możemy …
  • Zasadowość oraz kwaśność produktowaZasadowość oraz kwaśność produktowa
    W nasze kuchni możemy rozróżnić dwie grupy produktów spożywczych. Należą do nich artykuły zasadowe oraz żywność kwaśna. Takie rozgraniczenie powstało w oparciu o walory mikroelementów wprowadzanych do naszego organizmu. Generalnie …