Okazuje się, że w każdym kraju kebab oznacza inną potrawę. W Polce mówiąc kebab, mamy na myśli tzw donner kebab. Nazwę tę tłuczmy się jako obracające się mięso, które skrawa się długim, cienkim nożem. Każdy z nas widział w polskich kebab barach nabity na szpikulec i opiekanany blok mięsa, który ciągle się obraca, a kucharz ścina z niego skrawki mięsa. To właśnie jest donner kebab. W Grecji potrawę z tak przyrządzonego mięsa, którą koniecznie zawija się w cienką pitę i z której tworzy się kształt rożka nazywa się gyrosem. W krajach arabskich nazwę kebab rozumie się jako sis kebab. Jest to mięso nabite na szpikulec, przypominające szaszłyk. W Turcji jada się adana kebab. Nazwa ta pochodzi od jednego z większych miast w tym kraju. Ma on kształt bloku mięsnego, zrobionego z mielonej baraniny z dodatkiem tłuszczu z barana. Taki wałek może mieć nawet długość 60 cm. W północno-zachodniej części Turcji jada się iskender kebab. Są to cienkie plastry baraniego mięsa, polane sosem pomidorowym, które podaje się z warzywami. Okazuje się, że rodzajów tej potrawy jest mnóstwo.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Smak miodu idealny w wielu sytuacjachSmak miodu idealny w wielu sytuacjach
    Miód to bardzo zdrowy składnik spożywczy, który wykorzystać można na wiele sposobów. A to dlatego, że pozwala nam on na osiągnięcie bardzo ciekawych rezultatów związanych z aromatem potrawy. Miód przede …
  • Jak przygotować zdrowe śniadanieJak przygotować zdrowe śniadanie
    W dzisiejszych czasach coraz modniejsze staje się zdrowe odżywianie oraz uprawianie sportu co jest naprawdę bardzo pozytywnym trendem. Warto jest więc się naprawdę postarać o to, aby w sposób odpowiedni …