Okazuje się, że w każdym kraju kebab oznacza inną potrawę. W Polce mówiąc kebab, mamy na myśli tzw donner kebab. Nazwę tę tłuczmy się jako obracające się mięso, które skrawa się długim, cienkim nożem. Każdy z nas widział w polskich kebab barach nabity na szpikulec i opiekanany blok mięsa, który ciągle się obraca, a kucharz ścina z niego skrawki mięsa. To właśnie jest donner kebab. W Grecji potrawę z tak przyrządzonego mięsa, którą koniecznie zawija się w cienką pitę i z której tworzy się kształt rożka nazywa się gyrosem. W krajach arabskich nazwę kebab rozumie się jako sis kebab. Jest to mięso nabite na szpikulec, przypominające szaszłyk. W Turcji jada się adana kebab. Nazwa ta pochodzi od jednego z większych miast w tym kraju. Ma on kształt bloku mięsnego, zrobionego z mielonej baraniny z dodatkiem tłuszczu z barana. Taki wałek może mieć nawet długość 60 cm. W północno-zachodniej części Turcji jada się iskender kebab. Są to cienkie plastry baraniego mięsa, polane sosem pomidorowym, które podaje się z warzywami. Okazuje się, że rodzajów tej potrawy jest mnóstwo.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Smaki lataSmaki lata
    Wszyscy którzy bardziej skłaniają się ku wegetarianizmowi niż jedzeniu mięsa zwykle czekają z naprawdę ogromną ilością nadziei na nadchodzące wakacje. To bowiem w tym okresie zaczyna się pojawiać u nas …
  • Wina na stoleWina na stole
    Wiele osób zadaje sobie pytanie, jakie wino należy podać do jakiej potrawy. Ten tekst nie da odpowiedzi, ale pozwoli zdobyć kilka wskazówek pomocnych przy komponowaniu trunków na stole. Pierwszą zasadą, …