Okazuje się, że w każdym kraju kebab oznacza inną potrawę. W Polce mówiąc kebab, mamy na myśli tzw donner kebab. Nazwę tę tłuczmy się jako obracające się mięso, które skrawa się długim, cienkim nożem. Każdy z nas widział w polskich kebab barach nabity na szpikulec i opiekanany blok mięsa, który ciągle się obraca, a kucharz ścina z niego skrawki mięsa. To właśnie jest donner kebab. W Grecji potrawę z tak przyrządzonego mięsa, którą koniecznie zawija się w cienką pitę i z której tworzy się kształt rożka nazywa się gyrosem. W krajach arabskich nazwę kebab rozumie się jako sis kebab. Jest to mięso nabite na szpikulec, przypominające szaszłyk. W Turcji jada się adana kebab. Nazwa ta pochodzi od jednego z większych miast w tym kraju. Ma on kształt bloku mięsnego, zrobionego z mielonej baraniny z dodatkiem tłuszczu z barana. Taki wałek może mieć nawet długość 60 cm. W północno-zachodniej części Turcji jada się iskender kebab. Są to cienkie plastry baraniego mięsa, polane sosem pomidorowym, które podaje się z warzywami. Okazuje się, że rodzajów tej potrawy jest mnóstwo.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Potrawy gotowane w ciekłym azocie, czyli lody o smaku smażonego bekonuPotrawy gotowane w ciekłym azocie, czyli lody o smaku smażonego bekonu
    Szefowie kuchni ciągle poszukują nowych smaków, wrażeń, eksperymentując w swoich restauracjach z większym lub mniejszym powodzeniem. Kuchnia molekularna stała się hitem ostatnich kilkunastu lat. Zaplecze kuchenne restauracji serwującej mikroskopijne dania …
  • Radca prawny warszawaRadca prawny warszawa
    Porada prawna. Jesteście mieszkańcami Warszawy i potrzebujecie porady prawnej. Nie stać was na adwokata ale chcielibyście mieć chociaż jakiekolwiek pojęcie na interesujące was zagadnienie. Albo nawet sprawa jest na tyle …