Kotlety mielone to jedno z najbardziej popularnych polskich dań. Bardzo często można je znaleźć na naszych stołach. Wielu z nas przygotowuje je jednak tłusto i niezdrowo. Jeżeli lubisz kotlety mielone to warto wiedzieć, jak je przygotowywać, by były one smacznym posiłkiem dla rodziny, a nie jedynie posiłkiem, który przybliży nas do grobu. Przede wszystkim kotlety mielone warto robić z dobrego mięsa. Wieprzowina nie jest najlepszym wyborem, gdyż jest ona po prostu niezdrowa i nie jest zalecana przez dietetyków. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie przyrządzenie takich kotletów z mielonego mięsa indyka. Będą one jeszcze smaczniejsze niż te przyrządzone z mięsa wieprzowego. Ponadto po upieczeniu kotletów powinniśmy położyć je na papierowym ręczniku, dzięki któremu cały tłuszcz z kotletów wsiąknie w papierowy ręcznik. Dzięki temu kotlety nie będą takie tłuste i będą o wiele zdrowsze. Są to dwie z głównych rad, jakich powinniśmy się trzymać podczas przyrządzania kotletów mielonych. Warto również pomyśleć o dobrym tłuszczu. Zwykła oliwa do smażenia nie jest najlepszym wyborem. Zdecydowanie lepiej zastąpić ją bardziej zdrowym tłuszczem. Jak więc widać kotlety mogą być zarówno smaczne jak i zdrowe.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Placki z jabłkami, przysmak dzieci i dorosłychPlacki z jabłkami, przysmak dzieci i dorosłych
    Jedną z częściej serwowanych potraw na naszych stołach są placki z jabłkami, które są tanie, smaczne, szybkie w przygotowaniu i zawsze się udają, ponieważ nawet początkujący kucharze nie mogą ich …
  • Charaktery kuchenneCharaktery kuchenne
    Kuchnia to dla nas rzadko miejsce upragnionego relaksu. Raczej śpieszmy się w niej i nie wymagamy od siebie zbyt wielkich osiągnięć w dziedzinie gastronomii. W każdym razie warto jednak wiedzieć …