W niektórych krajach ludzie bardzo dbają o swoje zdrowie. A przecież podstawą dobrego samopoczucia jest jedzenie. Idealnym przykładem jest tutaj Grecja, której menu jest lekkie, zdrowe i smaczne. W tymże kraju stawia się na zdrowe oliwki, które są składnikiem chociażby znanej greckiej sałatki. Zaś zamiast oleju używana jest oliwa wykonana z owych oliwek, co także jest o wiele zdrowsze. Bardzo ważnym elementem menu są ryby, a jak sami dobrze zdajemy sobie z tego sprawę, są one o wiele zdrowsze i o wiele bardziej lekkostrawne, aniżeli mięso. Poza tym istotny jest czosnek, który służy nie tylko jako przyprawa, ale także jako podstawowy składnik wielu pysznych sosów. Wszystkie te wymieniony potrawy są niezwykle zdrowe. Czy zatem Grecy nie jedzą niczego więcej? Oczywiście, że nie. Jeżeli chodzi o mięsa, popularna w Grecji jest jagnięcina. W Polsce takowa jest raczej mniej popularna, aczkolwiek w niektórych miejscach także można jej spróbować. Jej smak znacznie różni się od twardej baraniny. W tymże kraju ludzie często jadają też frytki, ryż, kurczaka, różnego rodzaju pasty oraz liczne sałatki. Popularnym warzywem jest także ziemniak, aczkolwiek w Polsce pełni on istotniejszą rolę. Wszystkie te potrawy mają jednak całkiem odmienne nazwy i stąd wydają nam się tak egzotyczne.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Zupy z różnych stron świataZupy z różnych stron świata
    Zupy nie bez powodu zdobyły tak wielka popularność we wszystkich częściach świata. Są one pożywne i smaczne, mogą być podawane na zimno i gorąco, a dzięki dobraniu odpowiedniego składu można …
  • Domowe pieczywo przeżywa swój renesansDomowe pieczywo przeżywa swój renesans
    Do niedawna pieczony własnoręcznie chleb można było spotkać tylko i wyłącznie na wsiach. Dodatkowo zajęcie to było głównie domeną starszych gospodyń, które posiadając we własnych chatach prawdziwe piece chlebowe, zajmowały …