Jadąc do Hiszpanii, zakosztować możemy wielu ciekawych i niezwykle smacznych potraw, które oparte są na typowo śródziemnomorskich składnikach takich, jak choćby owoce morza, czy też oliwa z oliwek. Koronnym daniem hiszpańskiej kuchni jest z całą pewnością znana na całym świecie paella. Przyrównać ją można pod pewnymi względami do risotto, jednakże składniki są zupełnie inne. Podstawą każdej dobrej paelli jest oczywiście ryż, który zasmażany jest w obecności szafranu, owoców morza oraz dobrego, hiszpańskiego wytrawnego wina. Smak jest niesamowity – nieco ostry, nieco łagodny, bardzo ciekawie komponuje się z dobrym winem przy kolacji. Warto także na pewno spróbować hiszpańskiej tortilli, która wykonana jest z użyciem ziemniaków i to jest najważniejszy składnik, o jakim możemy pomyśleć i w teorii i w praktyce. Ale to nie wszystko, czego zakosztować możemy w Hiszpanii, by zachwycić się smakiem. Wiele jest smacznych deserów, czy też potraw ostrych i pikantnych, a każda z nich ma z całą pewnością swoich zwolenników.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Zabawa w kucharza dla każdegoZabawa w kucharza dla każdego
    Potrafię gotować to stwierdzenie, które niestety nie gości na wszystkich ustach. Jest to rzecz wręcz nieprawdopodobna, bowiem gotowanie jest nie tylko wspaniałą zabawą, ale również sposobem na poznanie samego siebie. …
  • Kuchnia śródziemnomorska, lekka i zdrowaKuchnia śródziemnomorska, lekka i zdrowa
    Czy da się polska kuchnię dostosować do kuchni śródziemnomorskiej? Kuchnia z basenu Morza Śródziemnego bardzo przypadła Polakom do gustu, w dodatku możemy u nas kupić większość składników, z których możemy …