Jadąc do Hiszpanii, zakosztować możemy wielu ciekawych i niezwykle smacznych potraw, które oparte są na typowo śródziemnomorskich składnikach takich, jak choćby owoce morza, czy też oliwa z oliwek. Koronnym daniem hiszpańskiej kuchni jest z całą pewnością znana na całym świecie paella. Przyrównać ją można pod pewnymi względami do risotto, jednakże składniki są zupełnie inne. Podstawą każdej dobrej paelli jest oczywiście ryż, który zasmażany jest w obecności szafranu, owoców morza oraz dobrego, hiszpańskiego wytrawnego wina. Smak jest niesamowity – nieco ostry, nieco łagodny, bardzo ciekawie komponuje się z dobrym winem przy kolacji. Warto także na pewno spróbować hiszpańskiej tortilli, która wykonana jest z użyciem ziemniaków i to jest najważniejszy składnik, o jakim możemy pomyśleć i w teorii i w praktyce. Ale to nie wszystko, czego zakosztować możemy w Hiszpanii, by zachwycić się smakiem. Wiele jest smacznych deserów, czy też potraw ostrych i pikantnych, a każda z nich ma z całą pewnością swoich zwolenników.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Kuchnia Królowej BonyKuchnia Królowej Bony
    Są osoby, które dość dokładnie znają się na zasadach kuchni, a dodatkowo osoby, jakie dość dobrze wiedzą, jak można z niej korzystać. Dla nas najważniejsze jest to, aby poprzez miejsca …
  • ŻurŻur
    Żur jest bez wątpienia jedną z najbardziej charakterystycznych polskich zup. Cechuje ją przede wszystkim uwielbiany przez wszystkich lekko kwaśny smak. Jest ona sporządzana na bazie zakwasu z mąki. Co ciekawe, …