Jadąc do Hiszpanii, zakosztować możemy wielu ciekawych i niezwykle smacznych potraw, które oparte są na typowo śródziemnomorskich składnikach takich, jak choćby owoce morza, czy też oliwa z oliwek. Koronnym daniem hiszpańskiej kuchni jest z całą pewnością znana na całym świecie paella. Przyrównać ją można pod pewnymi względami do risotto, jednakże składniki są zupełnie inne. Podstawą każdej dobrej paelli jest oczywiście ryż, który zasmażany jest w obecności szafranu, owoców morza oraz dobrego, hiszpańskiego wytrawnego wina. Smak jest niesamowity – nieco ostry, nieco łagodny, bardzo ciekawie komponuje się z dobrym winem przy kolacji. Warto także na pewno spróbować hiszpańskiej tortilli, która wykonana jest z użyciem ziemniaków i to jest najważniejszy składnik, o jakim możemy pomyśleć i w teorii i w praktyce. Ale to nie wszystko, czego zakosztować możemy w Hiszpanii, by zachwycić się smakiem. Wiele jest smacznych deserów, czy też potraw ostrych i pikantnych, a każda z nich ma z całą pewnością swoich zwolenników.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Wykorzystując ser
    Ser jest bardzo dobrym składnikiem względem kulinarnych pomysłów. Jest odpowiedni do potraw podawanych zarówno na ciepło jak i na zimno. Na pewno jest to niezbędny składnik kanapek przygotowywanych na śniadanie, …
  • Dania rosyjskie – bliny, pirażki, pielmieni
    Bliny, pirażki i pielmieni są daniami, które są charakterystyczne i bardzo znane, nie tylko w kuchni rosyjskiej, ale również i białoruskiej i ukraińskiej. Bliny (drożdżowe naleśniki) jeszcze niedawno były daniem …