Japońskie specjały robią dziś furorę na całym świecie i są bardzo chętnie spożywane – szczególnie, że noszą znamiona ekskluzywności. Mówimy tutaj oczywiście o sushi, bo to ono jest najpopularniejszym japońskim daniem, które znalazło swoje odbicie w rzeczach z całego świata. Sushi jest to wyż zawinięty w liście trawy, w którym znajduje się surowa, bądź wędzona ryba, a także dodatki takie, jak rzepa, wasali, sos sojowy i inne tego typu elementy. Sushi krojone jest na małe kawałki, które są nie tylko doskonale smakują, ale także idealnie wyglądają i są doskonałym uzupełnieniem menu na przyjęciu. Warto więc z całą pewnością zakosztować w tym japońskim specjale, ale też na nim nie poprzestać, ponieważ więcej jest ciekawych potraw w japońskiej kuchni – zdrowych, smacznych i dobranych idealnie do naszych potrzeb zdrowotnych. Są one w szczególny sposób oparte oczywiście na ryżu, jednakże na pewno warto ich spróbować choćby po to, by wiedzieć, jak smakują. W coraz większej ilości miejsc jesteśmy w stanie potrawy kuchni japońskiej znaleźć.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Kuchnia rosyjska ciekawi i zarazem inspiruje
    Kuchnia rosyjska w chwili obecnej zarówno ciekawi jak i jest powodem wielu rozmów. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę, że jest to kuchnia nie tylko zróżnicowana, ale również bardzo bogata. Wielu …
  • Goździki
    Goździki to nic innego jak wysuszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego, rosnącego na terenie Indonezji, Madagaskaru, Tanzanii, Sri Lanki, Malezji oraz Grenady. Drzewo osiąga wysokość 12m -20m oraz dojrzewa przez 20 …