Kuchnia polska jest nader charakterystyczna na terenie całej Europy, a dzieje się tak, dlatego, że kształtowała się ona na przestrzeni kilku wieków, a co więcej wpływa na nią miało wiele przemian historycznych. Przede wszystkim kuchnia polska zmieniała się na przestrzeni wieków, a co więcej ulegała także różnorodnym zmianom regionalnym. Dziś możemy, więc dostrzec tutaj wpływy wielu państw. Przede wszystkim dominujące są tutaj wpływy włoskie, francuskie, ale także niemieckie i żydowskie. Na terenie Polski istnieje szereg potraw charakterystycznych. Najbardziej popularne dania to oczywiście pierogi, kasza, ale także gołąbki czy też kluski śląskie. Nie możemy zapomnieć także o smakowitych kotletach schabowych, tradycyjnym żurku polskim oraz ziemniakach i kapuście. Gruszki, jagody, maliny to także charakterystyczne elementy kuchni polskiej, które to trochę trudno spotkać na przykład w Grecji. Z deserów warto wspomnieć o pysznych faworkach, oraz makowcach i piernikach. Specyficznymi elementami polskiej kuchni są także flaki, zsiadłe mleko oraz kefir. Z napojów alkoholowych szeroko znane jest Polakom piwo, ale także chętnie degustujemy się winem. Ważną rolę odgrywa także mocna i słodzona herbata, którą spożywamy do każdego posiłku.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Gotowanie na parzeGotowanie na parze
    Gotowanie na parze jest dobrym wyborem, szczególnie jeśli zależy nam na zdrowym odżywianiu. Możemy gotować na parze warzywa, w tym fasolkę, ziemniaki, marchewkę, brokuły, kalafior, paprykę, bakłażana, jak również mięso …
  • Czy warto zastosować wzmacniacze smaku?Czy warto zastosować wzmacniacze smaku?
    W kuchni azjatyckiej – ze szczególnym wskazaniem na japońską, bardzo często i chętnie używany jest glutaminian sodu, nazywany tam umami. Jego głównym zadaniem jest wzmacnianie smak przyrządzanej potrawy i nadawanie …