Kuchnia polska jest nader charakterystyczna na terenie całej Europy, a dzieje się tak, dlatego, że kształtowała się ona na przestrzeni kilku wieków, a co więcej wpływa na nią miało wiele przemian historycznych. Przede wszystkim kuchnia polska zmieniała się na przestrzeni wieków, a co więcej ulegała także różnorodnym zmianom regionalnym. Dziś możemy, więc dostrzec tutaj wpływy wielu państw. Przede wszystkim dominujące są tutaj wpływy włoskie, francuskie, ale także niemieckie i żydowskie. Na terenie Polski istnieje szereg potraw charakterystycznych. Najbardziej popularne dania to oczywiście pierogi, kasza, ale także gołąbki czy też kluski śląskie. Nie możemy zapomnieć także o smakowitych kotletach schabowych, tradycyjnym żurku polskim oraz ziemniakach i kapuście. Gruszki, jagody, maliny to także charakterystyczne elementy kuchni polskiej, które to trochę trudno spotkać na przykład w Grecji. Z deserów warto wspomnieć o pysznych faworkach, oraz makowcach i piernikach. Specyficznymi elementami polskiej kuchni są także flaki, zsiadłe mleko oraz kefir. Z napojów alkoholowych szeroko znane jest Polakom piwo, ale także chętnie degustujemy się winem. Ważną rolę odgrywa także mocna i słodzona herbata, którą spożywamy do każdego posiłku.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Kuchnia śląskaKuchnia śląska
    Każdy region Polski ma swoją wyjątkową kuchnię. Tradycyjne dania zawsze mają jakieś korzenie i dzięki czemuś się wywodzą. Przykładem może być kuchnia śląska, która potrafi zachwycić nie tylko mieszkańców innych …
  • Kultura jedzeniaKultura jedzenia
    Czy mamy w sobie jeszcze kulturę jedzenia? Większość ludzi oczywiście stołuje się dzisiaj na mieście i nie ma się czemu dziwić. Tanie żarcie jest smaczne i stosunkowo tanie, ale czy …