Kuchnia rosyjska w chwili obecnej zarówno ciekawi jak i jest powodem wielu rozmów. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę, że jest to kuchnia nie tylko zróżnicowana, ale również bardzo bogata. Wielu twierdzi, że jest ona połączeniem wielu kuchni. Dla nas z całą pewnością jest pyszna, syta i bardzo charakterystyczna. Warto zwrócić uwagę,że w zupach rosyjskich nie używa się korzenia pietruszki. Przyczyna jest bardzo prosta, jest trudno dostępny i drogi. Podobnie jest z zieloną pietruszką. Zupy przygotowywane są zazwyczaj na bazie marchwi, pora i selera. Kuchnia rosyjska jest również ostrzejsza i bardziej zaskakująca. Wymienić można pikantną, a zarazem sytą zupę z mięsem, pieczarkami, cebulą oraz koncentratem pomidorowym, która nazywa się strogonow. Kuchnia rosyjska słynie również z placuszków drożdżowych, które nazywane są blinami jak i z malutkich pierożków nadziewanymi różnymi farszami. Do najpopularniejszych zakąsek z całą pewnością zaliczyć możemy chleb z smalcem, kiszone ogórki oraz bardzo drogi kawior.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Charaktery kuchenneCharaktery kuchenne
    Kuchnia to dla nas rzadko miejsce upragnionego relaksu. Raczej śpieszmy się w niej i nie wymagamy od siebie zbyt wielkich osiągnięć w dziedzinie gastronomii. W każdym razie warto jednak wiedzieć …
  • Napoje w naszej domowej kuchniNapoje w naszej domowej kuchni
    Ciało człowieka składa się w większości z wody. Widzimy to szczególnie podczas gorących dni. Nasz organizm ulega silnym procesom pocenia się, w wyniku których tracimy ten cenny element życia. W …