Kuchnia rosyjska w chwili obecnej zarówno ciekawi jak i jest powodem wielu rozmów. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę, że jest to kuchnia nie tylko zróżnicowana, ale również bardzo bogata. Wielu twierdzi, że jest ona połączeniem wielu kuchni. Dla nas z całą pewnością jest pyszna, syta i bardzo charakterystyczna. Warto zwrócić uwagę,że w zupach rosyjskich nie używa się korzenia pietruszki. Przyczyna jest bardzo prosta, jest trudno dostępny i drogi. Podobnie jest z zieloną pietruszką. Zupy przygotowywane są zazwyczaj na bazie marchwi, pora i selera. Kuchnia rosyjska jest również ostrzejsza i bardziej zaskakująca. Wymienić można pikantną, a zarazem sytą zupę z mięsem, pieczarkami, cebulą oraz koncentratem pomidorowym, która nazywa się strogonow. Kuchnia rosyjska słynie również z placuszków drożdżowych, które nazywane są blinami jak i z malutkich pierożków nadziewanymi różnymi farszami. Do najpopularniejszych zakąsek z całą pewnością zaliczyć możemy chleb z smalcem, kiszone ogórki oraz bardzo drogi kawior.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • BruschettaBruschetta
    BRUSCHETTA? To przepyszne lekkie danie, które możemy przygotować na kolację, dla swojej rodziny. Będzie nam potrzebna bagietka, słoik sosu bruschetta, ząbek czosnku i oliwa z oliwek, przyda się również ser …
  • Domowe pieczywoDomowe pieczywo
    Masz dość gumowatego i niesmacznego pieczywa sprzedawanego w supermarketach, a piekarniach nie ma twoich ulubionych smaków, to znak, że musisz zacząć samemu piec swoje bochenki. Jak się okazuje, nie jest …