Każdy region Polski ma swoją wyjątkową kuchnię. Tradycyjne dania zawsze mają jakieś korzenie i dzięki czemuś się wywodzą. Przykładem może być kuchnia śląska, która potrafi zachwycić nie tylko mieszkańców innych województw, ale także obcokrajowców. Potrawy kuchni śląskiej są raczej syte, a to dlatego, że wiąże się to z historią pracowników regionu śląska. Na tym terenie większość mężczyzn trudni się w górnictwie. Zawód ten wymaga wielkiej siły fizycznej i wytrwałości, a więc górnicy powinni jeść wysokokaloryczne posiłki, aby móc przetrwać. Tak było od zawsze, toteż żony przygotowywały w swoich domach pożywne obiady dla mężów górników. Nic dziwnego, że w dzisiejszych czasach na Śląsku popularne są dobrze wypieczone, panierowane kotlety czy też inne syte mięsa. Najpopularniejsze są jednak śląskie rolady z kapustą oraz kluskami. Kluski w tym rejonie to bardzo często dodatek do dań, chociaż początkowo takowe przygotowywano tylko od święta. Jeżeli chodzi o Wigilię, kuchnia śląska także ma swoje typowe dania, które nie zawsze pojawiają się w innych rejonach polski. Oprócz tradycyjnego karpia, konieczne są makówki i moczka, a ta ostatnia dla wielu Polaków nie jest czymś znanym. Tak więc jak widać, województwo śląskie może pod względem kulinarnym zaoferować naprawdę wiele.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Bez przyprawy nie ma życiaBez przyprawy nie ma życia
    Ludzie coraz częściej zwracają uwagę na jakość potraw, które spożywają. Zaczynamy to doceniać, a tendencje jakościowe zaczynają wyrastać na całym świecie. Trzeba zaznaczyć w tym momencie, że porozmawiamy trochę o …
  • Korzystanie z nagranych przepisówKorzystanie z nagranych przepisów
    Zapisywanie przepisów od lat było bardzo ważnym zajęciem każdej gospodyni domowej. Przeważnie jednak trzeba było korzystać z zasłyszanych przepisów i poprzez ich delikatne poprawienie pod swoim kątem, stworzyć można było …