Każdy region Polski ma swoją wyjątkową kuchnię. Tradycyjne dania zawsze mają jakieś korzenie i dzięki czemuś się wywodzą. Przykładem może być kuchnia śląska, która potrafi zachwycić nie tylko mieszkańców innych województw, ale także obcokrajowców. Potrawy kuchni śląskiej są raczej syte, a to dlatego, że wiąże się to z historią pracowników regionu śląska. Na tym terenie większość mężczyzn trudni się w górnictwie. Zawód ten wymaga wielkiej siły fizycznej i wytrwałości, a więc górnicy powinni jeść wysokokaloryczne posiłki, aby móc przetrwać. Tak było od zawsze, toteż żony przygotowywały w swoich domach pożywne obiady dla mężów górników. Nic dziwnego, że w dzisiejszych czasach na Śląsku popularne są dobrze wypieczone, panierowane kotlety czy też inne syte mięsa. Najpopularniejsze są jednak śląskie rolady z kapustą oraz kluskami. Kluski w tym rejonie to bardzo często dodatek do dań, chociaż początkowo takowe przygotowywano tylko od święta. Jeżeli chodzi o Wigilię, kuchnia śląska także ma swoje typowe dania, które nie zawsze pojawiają się w innych rejonach polski. Oprócz tradycyjnego karpia, konieczne są makówki i moczka, a ta ostatnia dla wielu Polaków nie jest czymś znanym. Tak więc jak widać, województwo śląskie może pod względem kulinarnym zaoferować naprawdę wiele.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Czekolada jako afrodyzjakCzekolada jako afrodyzjak
    Afrodyzjaki są to różnego rodzaju środki, które uznawane są za substancje pobudzające zarówno umysł jak i ciało do aktywności seksualnej, oraz sprawności w tym właśnie zakresie. Afrodyzjaki to ryby, owoce …
  • Jak tapas i tortilla to tylko w HiszpaniiJak tapas i tortilla to tylko w Hiszpanii
    Hiszpańska kuchnia jest bardzo popularna w całej Europie, wiele z jej flagowych potraw przeniknęło do innych krajów i świetnie się w nich przyjęło. Na hiszpańskie stoły serwowane są owoce morza …