
Każdy region Polski ma swoją wyjątkową kuchnię. Tradycyjne dania zawsze mają jakieś korzenie i dzięki czemuś się wywodzą. Przykładem może być kuchnia śląska, która potrafi zachwycić nie tylko mieszkańców innych województw, ale także obcokrajowców. Potrawy kuchni śląskiej są raczej syte, a to dlatego, że wiąże się to z historią pracowników regionu śląska. Na tym terenie większość mężczyzn trudni się w górnictwie. Zawód ten wymaga wielkiej siły fizycznej i wytrwałości, a więc górnicy powinni jeść wysokokaloryczne posiłki, aby móc przetrwać. Tak było od zawsze, toteż żony przygotowywały w swoich domach pożywne obiady dla mężów górników. Nic dziwnego, że w dzisiejszych czasach na Śląsku popularne są dobrze wypieczone, panierowane kotlety czy też inne syte mięsa. Najpopularniejsze są jednak śląskie rolady z kapustą oraz kluskami. Kluski w tym rejonie to bardzo często dodatek do dań, chociaż początkowo takowe przygotowywano tylko od święta. Jeżeli chodzi o Wigilię, kuchnia śląska także ma swoje typowe dania, które nie zawsze pojawiają się w innych rejonach polski. Oprócz tradycyjnego karpia, konieczne są makówki i moczka, a ta ostatnia dla wielu Polaków nie jest czymś znanym. Tak więc jak widać, województwo śląskie może pod względem kulinarnym zaoferować naprawdę wiele.