Każdy region Polski ma swoją wyjątkową kuchnię. Tradycyjne dania zawsze mają jakieś korzenie i dzięki czemuś się wywodzą. Przykładem może być kuchnia śląska, która potrafi zachwycić nie tylko mieszkańców innych województw, ale także obcokrajowców. Potrawy kuchni śląskiej są raczej syte, a to dlatego, że wiąże się to z historią pracowników regionu śląska. Na tym terenie większość mężczyzn trudni się w górnictwie. Zawód ten wymaga wielkiej siły fizycznej i wytrwałości, a więc górnicy powinni jeść wysokokaloryczne posiłki, aby móc przetrwać. Tak było od zawsze, toteż żony przygotowywały w swoich domach pożywne obiady dla mężów górników. Nic dziwnego, że w dzisiejszych czasach na Śląsku popularne są dobrze wypieczone, panierowane kotlety czy też inne syte mięsa. Najpopularniejsze są jednak śląskie rolady z kapustą oraz kluskami. Kluski w tym rejonie to bardzo często dodatek do dań, chociaż początkowo takowe przygotowywano tylko od święta. Jeżeli chodzi o Wigilię, kuchnia śląska także ma swoje typowe dania, które nie zawsze pojawiają się w innych rejonach polski. Oprócz tradycyjnego karpia, konieczne są makówki i moczka, a ta ostatnia dla wielu Polaków nie jest czymś znanym. Tak więc jak widać, województwo śląskie może pod względem kulinarnym zaoferować naprawdę wiele.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Radca prawny warszawa
    Porada prawna. Jesteście mieszkańcami Warszawy i potrzebujecie porady prawnej. Nie stać was na adwokata ale chcielibyście mieć chociaż jakiekolwiek pojęcie na interesujące was zagadnienie. Albo nawet sprawa jest na tyle …
  • Szatkownica do warzyw
    Szatkownica do warzyw. W obecnych czasach, zwracamy coraz większą uwagę na produkty które jemy albo sami przyrządzamy. Dokładnie czytamy etykiety towarów ze sklepowych półek, staramy się unikać chemicznych dodatków i …