Każdy region Polski ma swoją wyjątkową kuchnię. Tradycyjne dania zawsze mają jakieś korzenie i dzięki czemuś się wywodzą. Przykładem może być kuchnia śląska, która potrafi zachwycić nie tylko mieszkańców innych województw, ale także obcokrajowców. Potrawy kuchni śląskiej są raczej syte, a to dlatego, że wiąże się to z historią pracowników regionu śląska. Na tym terenie większość mężczyzn trudni się w górnictwie. Zawód ten wymaga wielkiej siły fizycznej i wytrwałości, a więc górnicy powinni jeść wysokokaloryczne posiłki, aby móc przetrwać. Tak było od zawsze, toteż żony przygotowywały w swoich domach pożywne obiady dla mężów górników. Nic dziwnego, że w dzisiejszych czasach na Śląsku popularne są dobrze wypieczone, panierowane kotlety czy też inne syte mięsa. Najpopularniejsze są jednak śląskie rolady z kapustą oraz kluskami. Kluski w tym rejonie to bardzo często dodatek do dań, chociaż początkowo takowe przygotowywano tylko od święta. Jeżeli chodzi o Wigilię, kuchnia śląska także ma swoje typowe dania, które nie zawsze pojawiają się w innych rejonach polski. Oprócz tradycyjnego karpia, konieczne są makówki i moczka, a ta ostatnia dla wielu Polaków nie jest czymś znanym. Tak więc jak widać, województwo śląskie może pod względem kulinarnym zaoferować naprawdę wiele.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Bogaty zestaw dań kuchni chińskiej
    Jak wiadomo bardzo popularną kuchnią w świecie jest kuchnia chińska. W wielu zakątkach świata otwieranie chińskich restauracji uznaje się za pomysł jak najbardziej trafiony, gdyż entuzjastów tej azjatyckie kuchni znajdziemy …
  • Wnętrze a smak
    Już dawno właściciele restauracji zauważyli, że nie liczy się tylko to, co jemy, ale ważne jest również, jak to robimy. Stąd wiele lokali próbuje nadać swoim wnętrzom oryginalność, którą przyciągną …