Czy da się polska kuchnię dostosować do kuchni śródziemnomorskiej? Kuchnia z basenu Morza Śródziemnego bardzo przypadła Polakom do gustu, w dodatku możemy u nas kupić większość składników, z których możemy w domu sami przygotować smaczny lekki posiłek. Doceniamy obecność dużej ilości ziół, przypraw w potrawach, używamy coraz więcej oliwy z oliwek, lubimy octy owocowe i balsamiczne, nauczyliśmy się gotować makaron al dente, co zatem jeszcze możemy zmienić w naszej diecie? Powinniśmy używać więcej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na surowo, do sałatek. Włosi, Hiszpanie, Grecy używają oliwy nawet do pieczywa. Jemy zbyt mało ryb i owoców morza, ale tu można nas usprawiedliwić – oferta świeżych produktów jest zbyt mała, nie wszędzie można je kupić, często to co jest oferowane w sklepach nie nadaje się do kupna. No i ceny, które są bardzo wysokie. Możemy z pewnością zwiększyć udział warzyw i owoców w naszych posiłkach – szczególnie w sezonie mamy ogromny ich wybór a produkty są bardzo dobrej jakości. Zwiększmy ilość warzyw strączkowych. Zmniejszmy ilość czerwonego mięsa na rzecz białego. Poważnie zredukujmy ilość tłuszczów zwierzęcych i zastąpmy je roślinnymi. Nauczmy się smaków oliwy z oliwek – różne jej gatunki nadadzą naszym sałatkom i potrawom różne smaki.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Kłopoty z nazwą kebab
    Okazuje się, że w każdym kraju kebab oznacza inną potrawę. W Polce mówiąc kebab, mamy na myśli tzw donner kebab. Nazwę tę tłuczmy się jako obracające się mięso, które skrawa …
  • Woda do biura
    Dystrybutor. Praca w mieście jest bardzo przyjemna, szczególnie jak pracuje się biurze, a jeszcze lepiej, jak na dziesiątym piętrze. Ma to swoje plusy i minusy. Plus bo latem, gdzie powietrze …