Niezwykle wielkim zróżnicowaniem cieszy się kuchnia włoska. Nic, więc dziwnego, że jest ona także najbardziej popularną kuchnią na świecie, która to jest znana w Europie i obok kuchni francuskiej zajmuje kluczowe miejsce. Warto, więc powiedzieć na jej temat nieco więcej. Przede wszystkim kuchnia włoska wyróżnia się tym, że w swym składzie posiada ogromną ilość warzyw. Dodatkowo kluczową rolę odgrywają także przyprawy, takie jak oregano, bazylia, czy też tymianek i pieprz. Oczywiście wielką rolę odgrywa tutaj przyprawa, jaka jest parmezan, ponieważ dodawany jest on do większości potraw. Kuchnia włoska to przede wszystkim bogactwo oliwy, pomidorów oraz cebuli i czosnku. Dodatkowo królują tutaj oliwki. Co więcej ten rodzaj kuchni specjalizuje się także w przygotowywaniu potraw z owoców morza, oraz z ryb. Ten rodzaj kuchni jest jak widać nader różnorodny. W potrawach odnajdziemy ryż, makarony, a wszyscy zapewne znają smak włoskiej pizzy. Tradycyjnymi potrawami w tym rejonie są spaghetti, oraz risotto. Każdy posiłek we Włoszech składa się z kilku elementów, którymi są: przystawka, danie mączne, bądź też zupa, oraz danie główne, czyli najczęściej mięso z sałatką. Oczywiście po zakończeniu dań głównych zawsze podawany jest deser.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • CiastaCiasta
    Czym są właściwie dzisiejsze ciasta? Na pewno nie jest mowa tutaj o kupnych, ponieważ te nie zawsze są pieczone według tradycyjnych receptur. Ciasta to raczej konkretne przepisy, które doskonale utrwaliły …
  • Placki z jabłkami, przysmak dzieci i dorosłychPlacki z jabłkami, przysmak dzieci i dorosłych
    Jedną z częściej serwowanych potraw na naszych stołach są placki z jabłkami, które są tanie, smaczne, szybkie w przygotowaniu i zawsze się udają, ponieważ nawet początkujący kucharze nie mogą ich …