Niezwykle wielkim zróżnicowaniem cieszy się kuchnia włoska. Nic, więc dziwnego, że jest ona także najbardziej popularną kuchnią na świecie, która to jest znana w Europie i obok kuchni francuskiej zajmuje kluczowe miejsce. Warto, więc powiedzieć na jej temat nieco więcej. Przede wszystkim kuchnia włoska wyróżnia się tym, że w swym składzie posiada ogromną ilość warzyw. Dodatkowo kluczową rolę odgrywają także przyprawy, takie jak oregano, bazylia, czy też tymianek i pieprz. Oczywiście wielką rolę odgrywa tutaj przyprawa, jaka jest parmezan, ponieważ dodawany jest on do większości potraw. Kuchnia włoska to przede wszystkim bogactwo oliwy, pomidorów oraz cebuli i czosnku. Dodatkowo królują tutaj oliwki. Co więcej ten rodzaj kuchni specjalizuje się także w przygotowywaniu potraw z owoców morza, oraz z ryb. Ten rodzaj kuchni jest jak widać nader różnorodny. W potrawach odnajdziemy ryż, makarony, a wszyscy zapewne znają smak włoskiej pizzy. Tradycyjnymi potrawami w tym rejonie są spaghetti, oraz risotto. Każdy posiłek we Włoszech składa się z kilku elementów, którymi są: przystawka, danie mączne, bądź też zupa, oraz danie główne, czyli najczęściej mięso z sałatką. Oczywiście po zakończeniu dań głównych zawsze podawany jest deser.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Nauka jedzenia
    Czy jedzenie można traktować jako naukę? W wielu przypadkach to by się przydało. Zobacz, dlaczego przygotowywanie posiłków to nauka, której warto się nauczyć. Sprawdź też czy masz predyspozycje na doskonałego …
  • Naleśniki
    Na pewno każdy z nas w jakiś sposób lubi naleśniki. Nie można powiedzieć, że ich znielubimy. Jedni jadają je na słodko, inni wykorzystują je jako element tortilli przygotowując z sałatkami …