Jedzenie dla większości z nas jest nie tylko sposobem na zaspokojenie najważniejszych życiowych potrzeb oraz uspokojenie głodu, ale także jedną z największych przyjemności, wokół której w ciągu wieków narosło wiele tradycji oraz obyczajów, charakterystycznych dla poszczególnych krajów, regionów oraz krain. Właściwie każdy zakątek świata ma swoją unikalną tradycję kulinarną, w skład której wchodzą nie tylko potrawy, ale także obyczaje oraz zbiór tradycji mówiących o tym, jak jedzenie należy spożywać i jak powinno się zachowywać przy stole. Jedne kuchnie są bardzo popularne, inne natomiast cieszą się znacznie mniejszym zainteresowaniem. Wśród tych, które posiadają wielu wielbicieli oraz miłośników są przede wszystkim kuchnie azjatyckie, w tym chińska, japońska, koreańska oraz indyjska, a także mnóstwo kuchni europejskich, z których największe uznanie na świecie zdobyły tradycje francuska, włoska hiszpańska oraz węgierska, których potrawy spożywane są we wszystkich krajach i bardzo popularne.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Kultura jedzeniaKultura jedzenia
    Czy mamy w sobie jeszcze kulturę jedzenia? Większość ludzi oczywiście stołuje się dzisiaj na mieście i nie ma się czemu dziwić. Tanie żarcie jest smaczne i stosunkowo tanie, ale czy …
  • Potrawy gotowane w ciekłym azocie, czyli lody o smaku smażonego bekonuPotrawy gotowane w ciekłym azocie, czyli lody o smaku smażonego bekonu
    Szefowie kuchni ciągle poszukują nowych smaków, wrażeń, eksperymentując w swoich restauracjach z większym lub mniejszym powodzeniem. Kuchnia molekularna stała się hitem ostatnich kilkunastu lat. Zaplecze kuchenne restauracji serwującej mikroskopijne dania …