Mazurek? To przepyszne ciasto, może przyrządzić każdy z nas, na dowolnie jaką okazję, czy to urodziny, czy święta, można również urozmaicać sobie dzień, swoimi wypiekami, zupełnie bez powodu! Potrzebny nam będzie: cukier wanilinowy, 5o-80dkg mąki, 12 kostki masła, 2 całe jajka, 15dkg miodu, łyżeczka kopiasta sody oczyszczonej i 12 szklanka cukru. Teraz przechodzimy do przyrządzania. Miód, masło i cukier rozpuszczamy na ogniu, powoli dodając mąkę, całe jajka i sodę gnieciemy na luźne ciasto. Rozdzielamy gotowe ciasto na dwie części i każdą pieczemy osobno. Następnie: 12 litra mleka, 34 szklanki cukru, 20dkg masła (zagotować i dodać, do tego możemy również dodać 3 duże łyżki grysiku i gotować). Teraz dodajemy olejku rumowego i rodzynki (choć nie są konieczne). Na jeden placek wykładamy dżem, potem gorącą masę, i kładziemy na placek, drugi placuszek. Górę, polewamy czekoladową polewą, którą możemy kupić, albo przygotować samemu. Zachwyćcie swoim wypiekiem, swoich bliskich i znajomych, gdy wpadną w odwiedziny. I wam ciasto będzie niesamowicie smakowało. Życzymy smacznego!

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Dania na WielkanocDania na Wielkanoc
    Dania typowo przystosowane na świąteczny czas, który objawia się wiosna są z pewnością odpowiednio dopracowane. Wiele osób uwzględnia w tym czasie smaczny żurek oraz jaja, do tego kiełbasa biała, różnorodne …
  • Jak kupować żywność bez konserwantówJak kupować żywność bez konserwantów
    W obecnych czasach coraz więcej produktów spożywczych, dostępnych w handlu, zawiera w sobie różnorodne składniki dodatkowe, których zadaniem jest przedłużenie terminu do spożycia danego produktu, wzmocnienie jego walorów smakowych, zapachowych, …