Mazurek? To przepyszne ciasto, może przyrządzić każdy z nas, na dowolnie jaką okazję, czy to urodziny, czy święta, można również urozmaicać sobie dzień, swoimi wypiekami, zupełnie bez powodu! Potrzebny nam będzie: cukier wanilinowy, 5o-80dkg mąki, 12 kostki masła, 2 całe jajka, 15dkg miodu, łyżeczka kopiasta sody oczyszczonej i 12 szklanka cukru. Teraz przechodzimy do przyrządzania. Miód, masło i cukier rozpuszczamy na ogniu, powoli dodając mąkę, całe jajka i sodę gnieciemy na luźne ciasto. Rozdzielamy gotowe ciasto na dwie części i każdą pieczemy osobno. Następnie: 12 litra mleka, 34 szklanki cukru, 20dkg masła (zagotować i dodać, do tego możemy również dodać 3 duże łyżki grysiku i gotować). Teraz dodajemy olejku rumowego i rodzynki (choć nie są konieczne). Na jeden placek wykładamy dżem, potem gorącą masę, i kładziemy na placek, drugi placuszek. Górę, polewamy czekoladową polewą, którą możemy kupić, albo przygotować samemu. Zachwyćcie swoim wypiekiem, swoich bliskich i znajomych, gdy wpadną w odwiedziny. I wam ciasto będzie niesamowicie smakowało. Życzymy smacznego!

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Dbanie o swoje potrawyDbanie o swoje potrawy
    Uczenie młodych ludzi, w jaki sposób mają wybierać dobre i zdrowe produkty żywieniowe a co kompletnie może im zaszkodzić jest dzisiaj coraz ważniejsze. Przed długie dekady to rodzice w całości …
  • Szparagi, dania warzywneSzparagi, dania warzywne
    Na danie typowo letnie składają się przede wszystkim szparagi, które przygotowywane są według najlepszych przepisów, przez stosunkowo krótki okres czasu. Najlepsze szparagi dostępne są w sprzedaży w okresie maja i …