Mazurek? To przepyszne ciasto, może przyrządzić każdy z nas, na dowolnie jaką okazję, czy to urodziny, czy święta, można również urozmaicać sobie dzień, swoimi wypiekami, zupełnie bez powodu! Potrzebny nam będzie: cukier wanilinowy, 5o-80dkg mąki, 12 kostki masła, 2 całe jajka, 15dkg miodu, łyżeczka kopiasta sody oczyszczonej i 12 szklanka cukru. Teraz przechodzimy do przyrządzania. Miód, masło i cukier rozpuszczamy na ogniu, powoli dodając mąkę, całe jajka i sodę gnieciemy na luźne ciasto. Rozdzielamy gotowe ciasto na dwie części i każdą pieczemy osobno. Następnie: 12 litra mleka, 34 szklanki cukru, 20dkg masła (zagotować i dodać, do tego możemy również dodać 3 duże łyżki grysiku i gotować). Teraz dodajemy olejku rumowego i rodzynki (choć nie są konieczne). Na jeden placek wykładamy dżem, potem gorącą masę, i kładziemy na placek, drugi placuszek. Górę, polewamy czekoladową polewą, którą możemy kupić, albo przygotować samemu. Zachwyćcie swoim wypiekiem, swoich bliskich i znajomych, gdy wpadną w odwiedziny. I wam ciasto będzie niesamowicie smakowało. Życzymy smacznego!

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Kuchnia hiszpańska
    Jadąc do Hiszpanii, zakosztować możemy wielu ciekawych i niezwykle smacznych potraw, które oparte są na typowo śródziemnomorskich składnikach takich, jak choćby owoce morza, czy też oliwa z oliwek. Koronnym daniem …
  • Programy kulinarne
    Na pewno, jeżeli mowa jest o kulinarnych aspektach można wziąć pod uwagę także kwestię dotyczącą programów internetowych. Strony internetowe wytyczają bardzo dobrze to, co jest w tym przypadku najbardziej istotne. …