Kuchnia Pomorza i Kaszub jest bardzo charakterystyczna, a ze względu na położenie opiera się przede wszystkim na morskich oraz słodkowodnych rybach. Przepisów na przyrządzanie ryb jest niezliczona ilość. Typowymi potrawami tego regionu są, na przykład: zapiekanka z wędzoną makrelą oraz wędzony węgorz czy śledź w śliwkach, jako przystawki. Ryby znajdziemy też w zupach, na przykład, rosół z karasi a jednym z przysmaków regionalnych jest jajecznica ze śledziami. Nie tylko rybami żyje człowiek i w tym regionie są jeszcze inne specjały, które nie są związane z rybami, do nich można zaliczyć potrawy z gęsiny, która jest tutaj bardzo popularna oraz ziemniaki i grzyby. Ziemniaki są podstawą żywienia w różnych regionach, ale przepisy są inne w różnych miejscach, tutaj jada się na przykład placki ziemniaczane z cebulą i cukrem, nazywają się one plince. Turysta na Pomorzu nie zrozumie co może znaczyć bukwita ze szpyrkami, a to jest jedno z dań regionalnych – kasza gryczana ze skwarkami. Bardzo smacznym daniem są flaczki z węgorza.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Odpowiednie urządzenia do naszej kuchniOdpowiednie urządzenia do naszej kuchni
    Kuchnia jest takim miejscem, w którym wykonuje się większość rzeczy dla domowników. Dlatego też warto jest spędzony tutaj czas wspominać naprawdę dobrze i nie musieć się w żaden sposób martwić …
  • Wykwintne potrawyWykwintne potrawy
    Wykwintne potrawy kojarzą się nam przede wszystkim z daniami bardzo starannie przygotowanymi, z potrawami wyszukanymi smakowo, podczas których zostały użyte produkty bardzo różnorodne smakowo. Każda osoba ma inny gust kulinarny, …