Kuchnia Pomorza i Kaszub jest bardzo charakterystyczna, a ze względu na położenie opiera się przede wszystkim na morskich oraz słodkowodnych rybach. Przepisów na przyrządzanie ryb jest niezliczona ilość. Typowymi potrawami tego regionu są, na przykład: zapiekanka z wędzoną makrelą oraz wędzony węgorz czy śledź w śliwkach, jako przystawki. Ryby znajdziemy też w zupach, na przykład, rosół z karasi a jednym z przysmaków regionalnych jest jajecznica ze śledziami. Nie tylko rybami żyje człowiek i w tym regionie są jeszcze inne specjały, które nie są związane z rybami, do nich można zaliczyć potrawy z gęsiny, która jest tutaj bardzo popularna oraz ziemniaki i grzyby. Ziemniaki są podstawą żywienia w różnych regionach, ale przepisy są inne w różnych miejscach, tutaj jada się na przykład placki ziemniaczane z cebulą i cukrem, nazywają się one plince. Turysta na Pomorzu nie zrozumie co może znaczyć bukwita ze szpyrkami, a to jest jedno z dań regionalnych – kasza gryczana ze skwarkami. Bardzo smacznym daniem są flaczki z węgorza.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Charaktery kuchenneCharaktery kuchenne
    Kuchnia to dla nas rzadko miejsce upragnionego relaksu. Raczej śpieszmy się w niej i nie wymagamy od siebie zbyt wielkich osiągnięć w dziedzinie gastronomii. W każdym razie warto jednak wiedzieć …
  • Kurczak w mleku kokosowym z makaronem chow meinKurczak w mleku kokosowym z makaronem chow mein
    Każdy, kto lubi orientalne dania z kuchni azjatyckiej, powinien spróbować przygotować curry z kurczakiem. Jest to danie dość proste do przygotowania, które nie wymaga wiele czasu ani znajomości zaawansowanych technik …