Kuchnia Pomorza i Kaszub jest bardzo charakterystyczna, a ze względu na położenie opiera się przede wszystkim na morskich oraz słodkowodnych rybach. Przepisów na przyrządzanie ryb jest niezliczona ilość. Typowymi potrawami tego regionu są, na przykład: zapiekanka z wędzoną makrelą oraz wędzony węgorz czy śledź w śliwkach, jako przystawki. Ryby znajdziemy też w zupach, na przykład, rosół z karasi a jednym z przysmaków regionalnych jest jajecznica ze śledziami. Nie tylko rybami żyje człowiek i w tym regionie są jeszcze inne specjały, które nie są związane z rybami, do nich można zaliczyć potrawy z gęsiny, która jest tutaj bardzo popularna oraz ziemniaki i grzyby. Ziemniaki są podstawą żywienia w różnych regionach, ale przepisy są inne w różnych miejscach, tutaj jada się na przykład placki ziemniaczane z cebulą i cukrem, nazywają się one plince. Turysta na Pomorzu nie zrozumie co może znaczyć bukwita ze szpyrkami, a to jest jedno z dań regionalnych – kasza gryczana ze skwarkami. Bardzo smacznym daniem są flaczki z węgorza.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Radca prawny warszawaRadca prawny warszawa
    Porada prawna. Jesteście mieszkańcami Warszawy i potrzebujecie porady prawnej. Nie stać was na adwokata ale chcielibyście mieć chociaż jakiekolwiek pojęcie na interesujące was zagadnienie. Albo nawet sprawa jest na tyle …
  • Niezbędne w kuchni narzędzia i akcesoriaNiezbędne w kuchni narzędzia i akcesoria
    Nie sposób byłoby gotować, gdybyśmy nie posiadali odpowiednich naczyń, narzędzi i innych artykułów znacznie ułatwiających niektóre czynności, innym razem zaś wręcz je umożliwiających. Oczywiście, nic w kuchni byśmy nie zrobili, …