Kuchnia Pomorza i Kaszub jest bardzo charakterystyczna, a ze względu na położenie opiera się przede wszystkim na morskich oraz słodkowodnych rybach. Przepisów na przyrządzanie ryb jest niezliczona ilość. Typowymi potrawami tego regionu są, na przykład: zapiekanka z wędzoną makrelą oraz wędzony węgorz czy śledź w śliwkach, jako przystawki. Ryby znajdziemy też w zupach, na przykład, rosół z karasi a jednym z przysmaków regionalnych jest jajecznica ze śledziami. Nie tylko rybami żyje człowiek i w tym regionie są jeszcze inne specjały, które nie są związane z rybami, do nich można zaliczyć potrawy z gęsiny, która jest tutaj bardzo popularna oraz ziemniaki i grzyby. Ziemniaki są podstawą żywienia w różnych regionach, ale przepisy są inne w różnych miejscach, tutaj jada się na przykład placki ziemniaczane z cebulą i cukrem, nazywają się one plince. Turysta na Pomorzu nie zrozumie co może znaczyć bukwita ze szpyrkami, a to jest jedno z dań regionalnych – kasza gryczana ze skwarkami. Bardzo smacznym daniem są flaczki z węgorza.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Smak miodu idealny w wielu sytuacjach
    Miód to bardzo zdrowy składnik spożywczy, który wykorzystać można na wiele sposobów. A to dlatego, że pozwala nam on na osiągnięcie bardzo ciekawych rezultatów związanych z aromatem potrawy. Miód przede …
  • Korzystanie z nagranych przepisów
    Zapisywanie przepisów od lat było bardzo ważnym zajęciem każdej gospodyni domowej. Przeważnie jednak trzeba było korzystać z zasłyszanych przepisów i poprzez ich delikatne poprawienie pod swoim kątem, stworzyć można było …