Jeżeli ktoś kiedyś spróbował nalewki z młodych pędów sosny, będzie maił ochotę taka nalewkę przygotować sam i to w większej ilości. Pędy sosny do takiej nalewki trzeba zbierać na przełomie kwietnia i maja, kiedy nie przekraczają dziesięciu centymetrów, jednak nie powinny być też zbyt małe. W tym czasie maja brązowo – żółty kolor i nie wypuściły jeszcze igieł. Jeżeli zawierają w sobie maksymalną ilość soku to są lekko lepkie. Jednak, żeby nie zaszkodzić drzewu nie wolno obrywać dużej ilości pędów z jednego drzewa. Nalewkę można zrobić z alkoholu lub dla osób, które nie mogą spożywać alkoholu można macerować pędy w cukrze. Maceracja w alkoholu jest skuteczniejsza. Młode pędy po umyciu i osuszeniu należy zalać w szklanym słoju spirytusem oraz wódką i zostawiamy na dwa tygodnie potrząsając codziennie przynajmniej raz. Po dwóch tygodniach przefiltrowujemy ciecz do innego naczynia. Pozostałe pędy należy zasypać cukrem na kolejne dwa tygodnie i potrząsamy przynajmniej raz dziennie. Jeżeli damy dużo cukru, nalewka będzie słodsza, jeżeli dodamy więcej wody, będzie słabsza, to wszystko zależy od osoby, która taka nalewką robi.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Dania na WielkanocDania na Wielkanoc
    Dania typowo przystosowane na świąteczny czas, który objawia się wiosna są z pewnością odpowiednio dopracowane. Wiele osób uwzględnia w tym czasie smaczny żurek oraz jaja, do tego kiełbasa biała, różnorodne …
  • Najlepsze przyrządy i nożeNajlepsze przyrządy i noże
    Każdy, kto interesuje się nieco bardziej kwestią gotowania z pewnością będzie miał na uwadze to, z jakich przyrządów korzysta. Tutaj jakość wcale nie jest obojętna. Urządzenia wykorzystywane w kwestii kulinarnej …