Jeżeli ktoś kiedyś spróbował nalewki z młodych pędów sosny, będzie maił ochotę taka nalewkę przygotować sam i to w większej ilości. Pędy sosny do takiej nalewki trzeba zbierać na przełomie kwietnia i maja, kiedy nie przekraczają dziesięciu centymetrów, jednak nie powinny być też zbyt małe. W tym czasie maja brązowo – żółty kolor i nie wypuściły jeszcze igieł. Jeżeli zawierają w sobie maksymalną ilość soku to są lekko lepkie. Jednak, żeby nie zaszkodzić drzewu nie wolno obrywać dużej ilości pędów z jednego drzewa. Nalewkę można zrobić z alkoholu lub dla osób, które nie mogą spożywać alkoholu można macerować pędy w cukrze. Maceracja w alkoholu jest skuteczniejsza. Młode pędy po umyciu i osuszeniu należy zalać w szklanym słoju spirytusem oraz wódką i zostawiamy na dwa tygodnie potrząsając codziennie przynajmniej raz. Po dwóch tygodniach przefiltrowujemy ciecz do innego naczynia. Pozostałe pędy należy zasypać cukrem na kolejne dwa tygodnie i potrząsamy przynajmniej raz dziennie. Jeżeli damy dużo cukru, nalewka będzie słodsza, jeżeli dodamy więcej wody, będzie słabsza, to wszystko zależy od osoby, która taka nalewką robi.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Wykorzystując ser
    Ser jest bardzo dobrym składnikiem względem kulinarnych pomysłów. Jest odpowiedni do potraw podawanych zarówno na ciepło jak i na zimno. Na pewno jest to niezbędny składnik kanapek przygotowywanych na śniadanie, …
  • Zupy z różnych stron świata
    Zupy nie bez powodu zdobyły tak wielka popularność we wszystkich częściach świata. Są one pożywne i smaczne, mogą być podawane na zimno i gorąco, a dzięki dobraniu odpowiedniego składu można …