Jeżeli ktoś kiedyś spróbował nalewki z młodych pędów sosny, będzie maił ochotę taka nalewkę przygotować sam i to w większej ilości. Pędy sosny do takiej nalewki trzeba zbierać na przełomie kwietnia i maja, kiedy nie przekraczają dziesięciu centymetrów, jednak nie powinny być też zbyt małe. W tym czasie maja brązowo – żółty kolor i nie wypuściły jeszcze igieł. Jeżeli zawierają w sobie maksymalną ilość soku to są lekko lepkie. Jednak, żeby nie zaszkodzić drzewu nie wolno obrywać dużej ilości pędów z jednego drzewa. Nalewkę można zrobić z alkoholu lub dla osób, które nie mogą spożywać alkoholu można macerować pędy w cukrze. Maceracja w alkoholu jest skuteczniejsza. Młode pędy po umyciu i osuszeniu należy zalać w szklanym słoju spirytusem oraz wódką i zostawiamy na dwa tygodnie potrząsając codziennie przynajmniej raz. Po dwóch tygodniach przefiltrowujemy ciecz do innego naczynia. Pozostałe pędy należy zasypać cukrem na kolejne dwa tygodnie i potrząsamy przynajmniej raz dziennie. Jeżeli damy dużo cukru, nalewka będzie słodsza, jeżeli dodamy więcej wody, będzie słabsza, to wszystko zależy od osoby, która taka nalewką robi.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Ostre smakiOstre smaki
    W wielu krajach egzotycznych, są wykorzystywane ostre przyprawy do przyrządzania potraw tradycyjnych, podawanych w porze obiadu, lub kolacji. Wielu osobom ostre potrawy smakują, inni natomiast wola łagodniejsze odmiany dań, które …
  • DrożdżeDrożdże
    Stanowiące wyjątkowo ważny produkt w pieczeniu chleba i wszelkiego rodzaju ciast drożdżowych, drożdże posiadają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Te drobne grzyby zawierają wiele witamin z grupy B, liczne minerały, w …