Owoce morza nie są tradycyjnym produktem dla osób mieszkających w Polsce. Zazwyczaj są sprowadzane z innych rejonów świata. Egzotyczne potrawy wykorzystujące owoce morza możemy zjeść głownie w restauracji. Choć w ostatnich latach owoce morza możemy także kupić mrożone, w konserwach w sklepach spożywczych, i marketach. Które owoce morza są najczęściej przez nas spożywane? Otóż pośród owoców morza którymi się delektujemy pojawia się z pewnością ośmiorniczki, krewetki i małże, następnie kraby, langusty, homary, ślimaki, kałamarnice, i ostrygi. Jakie wartości odżywcze mają owoce morza, i dlaczego warto je jeść? Owoce morza mają w swoim składzie przede wszystkim białko, dostarczają nam również witamin, wapnia, fluoru czy jodu. Są bogactwem magnezu, żelaza i cynku. Niektóre owoce morza są uważane za afrodyzjaki. Są spożywane na surowo, lub w marynatach. Nie każdemu przypadają do gustu, ze względu na swoja konsystencję, czy wygląd. Są natomiast i smakosze, którzy nie wyobrażają sobie jedzenia bez owoców morza. Gusta są różne, a przecież o gustach nie należy dyskutować. Zazwyczaj owoce morza są jedzone przez ludzi zamieszkujących kraje śródziemnomorskie. Wiele osób korzysta z takich przysmaków mieszkając w Australii.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Czy warto zastosować wzmacniacze smaku?
    W kuchni azjatyckiej – ze szczególnym wskazaniem na japońską, bardzo często i chętnie używany jest glutaminian sodu, nazywany tam umami. Jego głównym zadaniem jest wzmacnianie smak przyrządzanej potrawy i nadawanie …
  • Z czego robić soki na zimę?
    Zima jest okresem, którego większość z nas ma serdecznie dość. Nikt bowiem nie lubi czasu kiedy wszędzie jest szaro i temperatury coraz bardziej spadają na twarz dając nam możliwość do …