W ostatnich czasach w menu polskich barów i restauracji niższej kategorii pojawiają się placki po węgiersku. Ciekawe jest to, że nazwa ta niewiele ma wspólnego z Węgrami, bo mieszkańcy tego kraju nie znają tej potrawy. Danie to składa się z placka ziemniaczanego, który powinien być większy od typowych placów, które przyrządzamy w domu. Następnie przygotowuje się gulasz, na który składa się mięso. Najczęściej jest to drobiowy filet, a czasem łopatka wieprzowa. Drugi ważny składnik tego gulaszu to papryka. Być może z uwagi na ten składnik potrawa ma przydomek „po węgiersku”. Jak wszyscy wiemy, papryka jest podstawą kuchni węgierskiej. Przygotowany gulasz serwuje się między dwoma krążkami placków ziemniaczanych. Można też zwinąć jeden placek i do środka dać gulasz. Po wierzchu posypuje się startym serem i zapieka w mikrofalówce. Jako dodatek do tej potrawy podaje się zestaw różnych surówek. Potrwa ta jest droższa od hot-dogów, zapiekanek i hamburgerów, jednak cieszy się dużym zainteresowaniem.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Dbanie o swoje potrawyDbanie o swoje potrawy
    Uczenie młodych ludzi, w jaki sposób mają wybierać dobre i zdrowe produkty żywieniowe a co kompletnie może im zaszkodzić jest dzisiaj coraz ważniejsze. Przed długie dekady to rodzice w całości …
  • Skup się na gotowaniuSkup się na gotowaniu
    W kuchni robimy wiele dziwnych rzeczy. Najistotniejszą kwestią jest zapewnienie sobie dobrego klimatu podczas gotowania. O tym właśnie traktuje ten artykuł. Jak to zatem zrobić dobrze, tak aby gotowanie nie …