W ostatnich czasach w menu polskich barów i restauracji niższej kategorii pojawiają się placki po węgiersku. Ciekawe jest to, że nazwa ta niewiele ma wspólnego z Węgrami, bo mieszkańcy tego kraju nie znają tej potrawy. Danie to składa się z placka ziemniaczanego, który powinien być większy od typowych placów, które przyrządzamy w domu. Następnie przygotowuje się gulasz, na który składa się mięso. Najczęściej jest to drobiowy filet, a czasem łopatka wieprzowa. Drugi ważny składnik tego gulaszu to papryka. Być może z uwagi na ten składnik potrawa ma przydomek „po węgiersku”. Jak wszyscy wiemy, papryka jest podstawą kuchni węgierskiej. Przygotowany gulasz serwuje się między dwoma krążkami placków ziemniaczanych. Można też zwinąć jeden placek i do środka dać gulasz. Po wierzchu posypuje się startym serem i zapieka w mikrofalówce. Jako dodatek do tej potrawy podaje się zestaw różnych surówek. Potrwa ta jest droższa od hot-dogów, zapiekanek i hamburgerów, jednak cieszy się dużym zainteresowaniem.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Korzystanie z nagranych przepisów
    Zapisywanie przepisów od lat było bardzo ważnym zajęciem każdej gospodyni domowej. Przeważnie jednak trzeba było korzystać z zasłyszanych przepisów i poprzez ich delikatne poprawienie pod swoim kątem, stworzyć można było …
  • Nauka jedzenia
    Czy jedzenie można traktować jako naukę? W wielu przypadkach to by się przydało. Zobacz, dlaczego przygotowywanie posiłków to nauka, której warto się nauczyć. Sprawdź też czy masz predyspozycje na doskonałego …