W ostatnich czasach w menu polskich barów i restauracji niższej kategorii pojawiają się placki po węgiersku. Ciekawe jest to, że nazwa ta niewiele ma wspólnego z Węgrami, bo mieszkańcy tego kraju nie znają tej potrawy. Danie to składa się z placka ziemniaczanego, który powinien być większy od typowych placów, które przyrządzamy w domu. Następnie przygotowuje się gulasz, na który składa się mięso. Najczęściej jest to drobiowy filet, a czasem łopatka wieprzowa. Drugi ważny składnik tego gulaszu to papryka. Być może z uwagi na ten składnik potrawa ma przydomek „po węgiersku”. Jak wszyscy wiemy, papryka jest podstawą kuchni węgierskiej. Przygotowany gulasz serwuje się między dwoma krążkami placków ziemniaczanych. Można też zwinąć jeden placek i do środka dać gulasz. Po wierzchu posypuje się startym serem i zapieka w mikrofalówce. Jako dodatek do tej potrawy podaje się zestaw różnych surówek. Potrwa ta jest droższa od hot-dogów, zapiekanek i hamburgerów, jednak cieszy się dużym zainteresowaniem.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • MazurekMazurek
    Mazurek? To przepyszne ciasto, może przyrządzić każdy z nas, na dowolnie jaką okazję, czy to urodziny, czy święta, można również urozmaicać sobie dzień, swoimi wypiekami, zupełnie bez powodu! Potrzebny nam …
  • Cała prawda o pizzach w polskich lokalach gastronomicznychCała prawda o pizzach w polskich lokalach gastronomicznych
    Dobra pizza powinna mieć cienkie ciasto, zrobione z naturalnych składników, mnóstwo sosu pomidorowego, świeże dodatki oraz ser mozzarella. Tymczasem w praktyce bywa różnie. Niektóre lokale gastronomiczne nie wyrabiają ciasta na …