Jedną z częściej serwowanych potraw na naszych stołach są placki z jabłkami, które są tanie, smaczne, szybkie w przygotowaniu i zawsze się udają, ponieważ nawet początkujący kucharze nie mogą ich zepsuć. Podstawą naszych placków będzie mieszanie mąki, jajek oraz mleka, jednak można mleko zastąpić wodą, lub połączyć wodę zwykłą z wodą gazowaną, dzięki czemu placki wyjdą bardziej pulchne. Do masy, którą wyrabiamy robotem dodajemy też cukier, w zależności od tego jak słodkie placki preferujemy, cukier wanilinowy oraz aromat do ciast, który również będzie pasował do placków z jabłkami. Ważnym elementem jest sposób krojenia jabłek, najpierw obieramy je ze skórki i kroimy w dużą kostkę, po czym wsypujemy je do powstałej wcześniej masy, im więcej jabłek, tym smaczniejsze będą placki. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i najlepiej za pomocą łyżki służącej do nalewania zupy, nabieramy ciasta i wylewamy na patelnię tworząc okrągły kształt placków. Kiedy się zarumienią, możemy je przełożyć na talerz i podawać gościom, na przykład oprószone cukrem pudrem lub z lodami waniliowymi.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Gotuj i odchudzaj sięGotuj i odchudzaj się
    Wbrew powszechnemu przekonaniu fascynacja kuchnią i gotowaniem wcale nie jest wrogiem odchudzania się. Wręcz przeciwnie. Może je doskonale wspomagać. Obecnie zainteresowanie dietami i zdrowym odżywianiem się jest nawet modne, a …
  • Mocne przeżycia konsumentaMocne przeżycia konsumenta
    Konsument idąc do sklepu często zastanawia się co ma wybrać. Na półkach wciąż te same produkty, które już dawno z jakością nie mają nic wspólnego. To co zmienia się w …