W dawnej polskiej kuchni, powszechnie wykorzystywane były produkty natury, które rosły na polach, w lasach – człowiek nauczył się z nich doskonale korzystać, a wiele z przepisów staropolskiej kuchni kontynuowanych jest do dziś w mało zmienionej formie. Jesteśmy jednym z krajów, który w swojej kulinarnej tradycji ma wiele propozycji, jak przyrządzić w kuchni leśne grzyby. Królem polskich lasów jest szlachetny borowik, grzyb wyrazisty w smaku, aromatyczny. Zaraz za nim stoi prawdziwek, a dalej wiele gatunków grzybów jadalnych jak podgrzybki, kurki, rydze, gołąbki, gąski, opieńki, koźlarze, kanie. Grzyby tak zadomowiły się w naszej kuchni, że nie wyobrażamy sobie pewnych potraw bez ich udziału. Potrawy wigilijne w dużej części wymagają obecności suszonych grzybów leśnych – zupa z borowików, uszka z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, grzyby marynowane, krokiety z grzybami. Wielu turystów obcokrajowców dopiero w naszej kuchni poznaje smak leśnych grzybów – są kraje, w których leśnych grzybów w ogóle się nie zbiera.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • We włoskim styluWe włoskim stylu
    Włochy to kraj, gdzie można odpocząć. Można pozwiedzać, zrelaksować się i dobrze zjeść. Włosi przede wszystkim rozpoczynają dzień od wyrabiania sosu na spaghetti lub też na obmyślanie doskonałego dania w …
  • Stojak na drewno kominkoweStojak na drewno kominkowe
    Kominek w domu. Kominek w domu jest elementem, który bardzo wpływa na jego klimat i nastrój. Z reguły miejsce na kominek wyznaczamy w salonie, nie brakuje jednak zwolenników umiejscowienia go …