W dawnej polskiej kuchni, powszechnie wykorzystywane były produkty natury, które rosły na polach, w lasach – człowiek nauczył się z nich doskonale korzystać, a wiele z przepisów staropolskiej kuchni kontynuowanych jest do dziś w mało zmienionej formie. Jesteśmy jednym z krajów, który w swojej kulinarnej tradycji ma wiele propozycji, jak przyrządzić w kuchni leśne grzyby. Królem polskich lasów jest szlachetny borowik, grzyb wyrazisty w smaku, aromatyczny. Zaraz za nim stoi prawdziwek, a dalej wiele gatunków grzybów jadalnych jak podgrzybki, kurki, rydze, gołąbki, gąski, opieńki, koźlarze, kanie. Grzyby tak zadomowiły się w naszej kuchni, że nie wyobrażamy sobie pewnych potraw bez ich udziału. Potrawy wigilijne w dużej części wymagają obecności suszonych grzybów leśnych – zupa z borowików, uszka z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, grzyby marynowane, krokiety z grzybami. Wielu turystów obcokrajowców dopiero w naszej kuchni poznaje smak leśnych grzybów – są kraje, w których leśnych grzybów w ogóle się nie zbiera.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Kuchnia – czy warto?Kuchnia – czy warto?
    W dzisiejszych, trudnych dla wszystkich czasach, wiele osób popada w skrajną biedę. Stale ograniczając swój budżet domowy na rozrywki dnia codziennego, wielu ludzi na świecie decyduje się również na bardziej …
  • Czy warto zastosować wzmacniacze smaku?Czy warto zastosować wzmacniacze smaku?
    W kuchni azjatyckiej – ze szczególnym wskazaniem na japońską, bardzo często i chętnie używany jest glutaminian sodu, nazywany tam umami. Jego głównym zadaniem jest wzmacnianie smak przyrządzanej potrawy i nadawanie …