Wśród kucharzy i kucharek współczesnych, ceniących sobie szybki czas przygotowania oraz krótki czas sprzątania, coraz większą popularnością cieszą się zestawy przyprawowe czasem i z sosem (w różnych wariantach i kombinacjach) pozwalające na ugotowanie profesjonalnego obiadu w przysłowiowe pięć minut. Wyżej wymienieni pomocnicy kulinarni zawierają nie tylko wszystko to, co potrzebne jest do nadania smaku i wyglądu naszej potrawie, ale też i przepis a nawet listę produktów niezbędnych do upichcenia obiadu. Jest to więc także niesamowite ułatwienie w gotowaniu dla osób, które znają się na sztuce kulinarnej w stopniu w którym przeciętny człowiek zna się na fizyce jądrowej. Gotowanie za pomocą magicznych torebek oferowanych przez praktycznie wszystkie firmy produkujące przyprawy jest wybitnie proste i smaczne. Nie jest to jednak jeszcze bezduszne przygotowywanie dań gotowych, acz miła, prosta i przyjemna forma gotowania. Dowodem na to może być fakt, iż na opakowaniu nie ogranicza się do informacji w stylu zalej wrzątkiem i odczekaj pięć minut, tylko podaje nam minimum dwa przepisy, pozostawiając miejsce na inwencję twórczą.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Potrawy gotowane w ciekłym azocie, czyli lody o smaku smażonego bekonuPotrawy gotowane w ciekłym azocie, czyli lody o smaku smażonego bekonu
    Szefowie kuchni ciągle poszukują nowych smaków, wrażeń, eksperymentując w swoich restauracjach z większym lub mniejszym powodzeniem. Kuchnia molekularna stała się hitem ostatnich kilkunastu lat. Zaplecze kuchenne restauracji serwującej mikroskopijne dania …
  • Kiedy psuje się smak potrawy?Kiedy psuje się smak potrawy?
    Ludzie spożywają wiele posiłków w ciągu życia, ale ciekawe jest to, że wiele smaków po prostu nam się nudzi. Z jakich powodów to wynika? Przekonaj się o tym za pośrednictwem …