Kuchnia azjatycka jest dzisiaj bardzo popularna i wielu z nas decyduje się na korzystanie z jej przepisów w domu. Aby jednak przyrządzać dania mięsne i wegetariańskie w odpowiedni sposób i zgodnie z tradycja, warto się wyposażyć w patelnię typu wok, która z całą pewnością będzie najlepszym miejscem na smażenie i duszenie chińskich, czy też tajskich potraw. Warto jednak wiedzieć, jak taki wok kupić, bo nie jest dziś łatwo znaleźć odpowiednią patelnię tego typu. Najlepsza będzie tradycyjna patelnia wok, wykonana z czystej stali węglowej. Tak są właśnie zrobione tradycyjne woki, z których korzysta się w chińskich kuchniach i na tym warto się wzorować. Ważne jednak, by taką patelnię, przed pierwszym użyciem odpowiednio zahartować i przygotować, tworząc nieprzywieralną warstwę. A taki efekt osiągniemy, rozgrzewając wok, aż nabierze rozżarzonej barwy i następnie smarując go olejem tak, by ten wypalił się na niej i stworzył czarną powłokę. Na niej gotować się będzie doskonale, a wartości odżywcze produktów będą naprawdę wysokie.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Kuchnia rosyjska ciekawi i zarazem inspirujeKuchnia rosyjska ciekawi i zarazem inspiruje
    Kuchnia rosyjska w chwili obecnej zarówno ciekawi jak i jest powodem wielu rozmów. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę, że jest to kuchnia nie tylko zróżnicowana, ale również bardzo bogata. Wielu …
  • Kiedy psuje się smak potrawy?Kiedy psuje się smak potrawy?
    Ludzie spożywają wiele posiłków w ciągu życia, ale ciekawe jest to, że wiele smaków po prostu nam się nudzi. Z jakich powodów to wynika? Przekonaj się o tym za pośrednictwem …