Kuchnia azjatycka jest dzisiaj bardzo popularna i wielu z nas decyduje się na korzystanie z jej przepisów w domu. Aby jednak przyrządzać dania mięsne i wegetariańskie w odpowiedni sposób i zgodnie z tradycja, warto się wyposażyć w patelnię typu wok, która z całą pewnością będzie najlepszym miejscem na smażenie i duszenie chińskich, czy też tajskich potraw. Warto jednak wiedzieć, jak taki wok kupić, bo nie jest dziś łatwo znaleźć odpowiednią patelnię tego typu. Najlepsza będzie tradycyjna patelnia wok, wykonana z czystej stali węglowej. Tak są właśnie zrobione tradycyjne woki, z których korzysta się w chińskich kuchniach i na tym warto się wzorować. Ważne jednak, by taką patelnię, przed pierwszym użyciem odpowiednio zahartować i przygotować, tworząc nieprzywieralną warstwę. A taki efekt osiągniemy, rozgrzewając wok, aż nabierze rozżarzonej barwy i następnie smarując go olejem tak, by ten wypalił się na niej i stworzył czarną powłokę. Na niej gotować się będzie doskonale, a wartości odżywcze produktów będą naprawdę wysokie.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Ciekawe pomysły na danie
    Jeśli chodzi o pracę w świecie kulinariów, warto jest zwrócić szczególną uwagę na to, że wbrew wszelkim pozorom, nie jest ona wcale tak bezużyteczna. Niekiedy bowiem niesie nam naprawdę mnóstwo …
  • Jak przygotować wyspecjalizowaną kuchnię
    Jeśli chcemy przygotować kuchnię, która jest przygotowana do tworzenia w niej posiłków, dobrym rozwiązaniem jest oparcie się na rozwiązaniach jakie możemy zobaczyć w gotowych projektach kuchni, czy też w kuchniach, …