Szefowie kuchni ciągle poszukują nowych smaków, wrażeń, eksperymentując w swoich restauracjach z większym lub mniejszym powodzeniem. Kuchnia molekularna stała się hitem ostatnich kilkunastu lat. Zaplecze kuchenne restauracji serwującej mikroskopijne dania przygotowane w oparciu o chemiczne reakcje, przypomina wysokiej klasy laboratorium. Urządzenia do wyposażenia takiego zaplecza kuchennego kosztują bardzo dużo. Już sam pojemnik Dewara, w którym przechowuje się ciekły azot to wydatek kilku tysięcy. Wszelkie drobne akcesoria kuchenne, to również koszt kolejnych kilku lub kilkunastu tysięcy złotych.Szefowie kuchni obsługujący urządzenia gastronomiczne najnowszej generacji, bardziej przypominają naukowców, a nie restauratorów. Kolejne przepisy opracowywane są przy pomocy fizyków, chemików. którzy układają kolejne reakcje zamieniające zwykłe produkty w potrawy wyszukane, dziwne, intrygujące. Na świecie powstało wiele restauracji opierających się na kuchni molekularnej, ale jedna z nich, w Hiszpanii, zdobyła taką ilość swoich miłośników, że miejsce na kolację trzeba rezerwować z wielomiesięcznym wyprzedzeniem. Goście podziwiają, smakują mikroskopijne porcje, dania i płacą wysokie ceny za marchewkę, która marchewką nie jest, lub za zupę pomidorową w postaci pomarańczowej pianki.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Smak
    Wyróżniamy sześć rodzajów smaków jakie występują. Dzięki nim wszystkim mamy możliwość poznania smaku potrawy. Dzięki nim możemy ocenić ją jako dobrą lub niedobrą. Czy nam smakuje , czy nam nie …
  • Kuchnia Królowej Bony
    Są osoby, które dość dokładnie znają się na zasadach kuchni, a dodatkowo osoby, jakie dość dobrze wiedzą, jak można z niej korzystać. Dla nas najważniejsze jest to, aby poprzez miejsca …