Szefowie kuchni ciągle poszukują nowych smaków, wrażeń, eksperymentując w swoich restauracjach z większym lub mniejszym powodzeniem. Kuchnia molekularna stała się hitem ostatnich kilkunastu lat. Zaplecze kuchenne restauracji serwującej mikroskopijne dania przygotowane w oparciu o chemiczne reakcje, przypomina wysokiej klasy laboratorium. Urządzenia do wyposażenia takiego zaplecza kuchennego kosztują bardzo dużo. Już sam pojemnik Dewara, w którym przechowuje się ciekły azot to wydatek kilku tysięcy. Wszelkie drobne akcesoria kuchenne, to również koszt kolejnych kilku lub kilkunastu tysięcy złotych.Szefowie kuchni obsługujący urządzenia gastronomiczne najnowszej generacji, bardziej przypominają naukowców, a nie restauratorów. Kolejne przepisy opracowywane są przy pomocy fizyków, chemików. którzy układają kolejne reakcje zamieniające zwykłe produkty w potrawy wyszukane, dziwne, intrygujące. Na świecie powstało wiele restauracji opierających się na kuchni molekularnej, ale jedna z nich, w Hiszpanii, zdobyła taką ilość swoich miłośników, że miejsce na kolację trzeba rezerwować z wielomiesięcznym wyprzedzeniem. Goście podziwiają, smakują mikroskopijne porcje, dania i płacą wysokie ceny za marchewkę, która marchewką nie jest, lub za zupę pomidorową w postaci pomarańczowej pianki.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Chłodniki na latoChłodniki na lato
    Chłodniki na lato są na pewno najlepszym pomysłem, jeżeli chodzi o kwestie dostosowania odpowiedniego rodzaju potraw. Na pewno trzeba zauważyć, że nic tak bardzo nie pozostaje tutaj dostosowane jak kwestia …
  • Charakterystyka smaku i jego przykładyCharakterystyka smaku i jego przykłady
    Zarówno ludzie, jak i zwierzęta charakteryzują się wieloma zmysłami. Najczęściej na myśl nam przychodzi zmysł wzroku i słuchu, dotyku, czasem też węchu. Jednak nie należy zapominać o smaku. Człowiek posiada …