Szefowie kuchni ciągle poszukują nowych smaków, wrażeń, eksperymentując w swoich restauracjach z większym lub mniejszym powodzeniem. Kuchnia molekularna stała się hitem ostatnich kilkunastu lat. Zaplecze kuchenne restauracji serwującej mikroskopijne dania przygotowane w oparciu o chemiczne reakcje, przypomina wysokiej klasy laboratorium. Urządzenia do wyposażenia takiego zaplecza kuchennego kosztują bardzo dużo. Już sam pojemnik Dewara, w którym przechowuje się ciekły azot to wydatek kilku tysięcy. Wszelkie drobne akcesoria kuchenne, to również koszt kolejnych kilku lub kilkunastu tysięcy złotych.Szefowie kuchni obsługujący urządzenia gastronomiczne najnowszej generacji, bardziej przypominają naukowców, a nie restauratorów. Kolejne przepisy opracowywane są przy pomocy fizyków, chemików. którzy układają kolejne reakcje zamieniające zwykłe produkty w potrawy wyszukane, dziwne, intrygujące. Na świecie powstało wiele restauracji opierających się na kuchni molekularnej, ale jedna z nich, w Hiszpanii, zdobyła taką ilość swoich miłośników, że miejsce na kolację trzeba rezerwować z wielomiesięcznym wyprzedzeniem. Goście podziwiają, smakują mikroskopijne porcje, dania i płacą wysokie ceny za marchewkę, która marchewką nie jest, lub za zupę pomidorową w postaci pomarańczowej pianki.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Lokal na imprezy warszawaLokal na imprezy warszawa
    Lokal na różne imprezy w Warszawie. Chcesz zorganizować wyjątkową imprezę, którą każdy zapamięta na długo? Nieważne czy sami chcemy zorganizować naszą uroczystość czy planujemy imprezę dla kogoś nam bliskiego. Zawsze …
  • Sala weselna katowiceSala weselna katowice
    Wesele. Urządzenie wesela jest to pracochłonne zajęcie, które wymaga pełnego zaangażowania. Pierwszym krokiem jest sala weselna katowice, którą należy zarezerwować dużo wcześniej. Takie sale trzeba załatwić nawet i pół roku …