Szefowie kuchni ciągle poszukują nowych smaków, wrażeń, eksperymentując w swoich restauracjach z większym lub mniejszym powodzeniem. Kuchnia molekularna stała się hitem ostatnich kilkunastu lat. Zaplecze kuchenne restauracji serwującej mikroskopijne dania przygotowane w oparciu o chemiczne reakcje, przypomina wysokiej klasy laboratorium. Urządzenia do wyposażenia takiego zaplecza kuchennego kosztują bardzo dużo. Już sam pojemnik Dewara, w którym przechowuje się ciekły azot to wydatek kilku tysięcy. Wszelkie drobne akcesoria kuchenne, to również koszt kolejnych kilku lub kilkunastu tysięcy złotych.Szefowie kuchni obsługujący urządzenia gastronomiczne najnowszej generacji, bardziej przypominają naukowców, a nie restauratorów. Kolejne przepisy opracowywane są przy pomocy fizyków, chemików. którzy układają kolejne reakcje zamieniające zwykłe produkty w potrawy wyszukane, dziwne, intrygujące. Na świecie powstało wiele restauracji opierających się na kuchni molekularnej, ale jedna z nich, w Hiszpanii, zdobyła taką ilość swoich miłośników, że miejsce na kolację trzeba rezerwować z wielomiesięcznym wyprzedzeniem. Goście podziwiają, smakują mikroskopijne porcje, dania i płacą wysokie ceny za marchewkę, która marchewką nie jest, lub za zupę pomidorową w postaci pomarańczowej pianki.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Bez przyprawy nie ma życiaBez przyprawy nie ma życia
    Ludzie coraz częściej zwracają uwagę na jakość potraw, które spożywają. Zaczynamy to doceniać, a tendencje jakościowe zaczynają wyrastać na całym świecie. Trzeba zaznaczyć w tym momencie, że porozmawiamy trochę o …
  • BruschettaBruschetta
    BRUSCHETTA? To przepyszne lekkie danie, które możemy przygotować na kolację, dla swojej rodziny. Będzie nam potrzebna bagietka, słoik sosu bruschetta, ząbek czosnku i oliwa z oliwek, przyda się również ser …