Przyprawy korzenne takie, jak imbir, cynamon, czy też goździki sprawdzają się doskonale w wielu typach dań. W naszej kuchni dodajemy je głównie w momencie, gdy przygotowujemy coś do picia – na przykład grzańca, czy też zimowy kompot. Ale zastosować je można także w zupełnie innych kontekstach, o czym przekonać się możemy, smakując potrawy z całego świata. Okazać się bowiem dzięki temu przede wszystkim może, że dobre przyprawy korzenne pasują na przykład do potraw mięsnych. Szczególnie dobrze widać to w kuchni azjatyckiej, gdzie używanie imbiru jest na porządku dziennym i pozwala osiągnąć naprawdę dobre efekty działania pod każdym względem. Warto także spróbować w ten sam dokładnie sposób wykorzystać cynamon, czy też goździki, które to doskonale przyprawią na przykład baraninę i jagnięcinę a potrawkach inspirowanych na przykład kuchnią marokańską, czy też tunezyjską. Dlatego też, warto przyprawy korzenne wykorzystać nie tylko w deserach. A otwarcie się na ten smak także w potrawach mięsnych przynieść może wiele pożytku pod każdym względem.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Z czego robić soki na zimę?Z czego robić soki na zimę?
    Zima jest okresem, którego większość z nas ma serdecznie dość. Nikt bowiem nie lubi czasu kiedy wszędzie jest szaro i temperatury coraz bardziej spadają na twarz dając nam możliwość do …
  • Skup się na gotowaniuSkup się na gotowaniu
    W kuchni robimy wiele dziwnych rzeczy. Najistotniejszą kwestią jest zapewnienie sobie dobrego klimatu podczas gotowania. O tym właśnie traktuje ten artykuł. Jak to zatem zrobić dobrze, tak aby gotowanie nie …