Przyprawy korzenne takie, jak imbir, cynamon, czy też goździki sprawdzają się doskonale w wielu typach dań. W naszej kuchni dodajemy je głównie w momencie, gdy przygotowujemy coś do picia – na przykład grzańca, czy też zimowy kompot. Ale zastosować je można także w zupełnie innych kontekstach, o czym przekonać się możemy, smakując potrawy z całego świata. Okazać się bowiem dzięki temu przede wszystkim może, że dobre przyprawy korzenne pasują na przykład do potraw mięsnych. Szczególnie dobrze widać to w kuchni azjatyckiej, gdzie używanie imbiru jest na porządku dziennym i pozwala osiągnąć naprawdę dobre efekty działania pod każdym względem. Warto także spróbować w ten sam dokładnie sposób wykorzystać cynamon, czy też goździki, które to doskonale przyprawią na przykład baraninę i jagnięcinę a potrawkach inspirowanych na przykład kuchnią marokańską, czy też tunezyjską. Dlatego też, warto przyprawy korzenne wykorzystać nie tylko w deserach. A otwarcie się na ten smak także w potrawach mięsnych przynieść może wiele pożytku pod każdym względem.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Jak kupować żywność bez konserwantówJak kupować żywność bez konserwantów
    W obecnych czasach coraz więcej produktów spożywczych, dostępnych w handlu, zawiera w sobie różnorodne składniki dodatkowe, których zadaniem jest przedłużenie terminu do spożycia danego produktu, wzmocnienie jego walorów smakowych, zapachowych, …
  • Wina na stoleWina na stole
    Wiele osób zadaje sobie pytanie, jakie wino należy podać do jakiej potrawy. Ten tekst nie da odpowiedzi, ale pozwoli zdobyć kilka wskazówek pomocnych przy komponowaniu trunków na stole. Pierwszą zasadą, …