Kuchnia od niepamiętnych czasów stanowiła dla ludzi coś więcej niż miejsce przygotowywania posiłków. Filozofowie już w czasach starożytnych twierdzili, że człowiek budowany jest przez to, co je i w jaki sposób się odżywia. Nie chodzi tutaj nawet o samo konkretne komponowanie składników na talerzy, ale sposób jedzenia, czyli atmosferę przy stole czy tempo połykania kolejnych kęsów. W okresie błyskawicznego wzrostu kapitalistycznych i uprzemysłowionych gospodarek, jedzenie stało się nagle jedynie narzędziem do zdobycia kalorii na wydajną pracę, więc pospieszne jedzenie tłustych potraw stało się modą, która trwała kilka dekad i poważnie osłabiła organizmy kolejnych pokoleń. Można śmiało stwierdzić, że dzisiaj dzieje się rzecz do tamtej odwrotna i ludzie ponownie zaczynają głębiej analizować swoje podejście do gotowania. Świat natomiast zmienił się na tyle, że przyprawy z kuchni indyjskiej znaleźć można z powodzeniem w każdym osiedlowym sklepie i nie trzeba opuszczać kraju, aby przygotować potrawę z obcego regionu.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Kuchnia krakowska
    Tematyka kulinarna jest niezwykle szeroka a wiele ludzi bardzo chętnie z niej korzysta. Z tego też względu wciąż wydawane są nowe książki, które to mają na celu przedstawienie przepisów kulinarnych. …
  • Charaktery kuchenne
    Kuchnia to dla nas rzadko miejsce upragnionego relaksu. Raczej śpieszmy się w niej i nie wymagamy od siebie zbyt wielkich osiągnięć w dziedzinie gastronomii. W każdym razie warto jednak wiedzieć …