Kuchnia od niepamiętnych czasów stanowiła dla ludzi coś więcej niż miejsce przygotowywania posiłków. Filozofowie już w czasach starożytnych twierdzili, że człowiek budowany jest przez to, co je i w jaki sposób się odżywia. Nie chodzi tutaj nawet o samo konkretne komponowanie składników na talerzy, ale sposób jedzenia, czyli atmosferę przy stole czy tempo połykania kolejnych kęsów. W okresie błyskawicznego wzrostu kapitalistycznych i uprzemysłowionych gospodarek, jedzenie stało się nagle jedynie narzędziem do zdobycia kalorii na wydajną pracę, więc pospieszne jedzenie tłustych potraw stało się modą, która trwała kilka dekad i poważnie osłabiła organizmy kolejnych pokoleń. Można śmiało stwierdzić, że dzisiaj dzieje się rzecz do tamtej odwrotna i ludzie ponownie zaczynają głębiej analizować swoje podejście do gotowania. Świat natomiast zmienił się na tyle, że przyprawy z kuchni indyjskiej znaleźć można z powodzeniem w każdym osiedlowym sklepie i nie trzeba opuszczać kraju, aby przygotować potrawę z obcego regionu.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Perspektywa smakuPerspektywa smaku
    smak potraw to rzecz najpiękniejsza podczas jedzenia. Fascynujemy się bez wątpienia smakami świata i chcemy jako nowocześni ludzie poznawać kultury innych krajów pod tym względem. Podróże kulinarne uwielbiamy ponad wszystko …
  • BruschettaBruschetta
    BRUSCHETTA? To przepyszne lekkie danie, które możemy przygotować na kolację, dla swojej rodziny. Będzie nam potrzebna bagietka, słoik sosu bruschetta, ząbek czosnku i oliwa z oliwek, przyda się również ser …