Kuchnia od niepamiętnych czasów stanowiła dla ludzi coś więcej niż miejsce przygotowywania posiłków. Filozofowie już w czasach starożytnych twierdzili, że człowiek budowany jest przez to, co je i w jaki sposób się odżywia. Nie chodzi tutaj nawet o samo konkretne komponowanie składników na talerzy, ale sposób jedzenia, czyli atmosferę przy stole czy tempo połykania kolejnych kęsów. W okresie błyskawicznego wzrostu kapitalistycznych i uprzemysłowionych gospodarek, jedzenie stało się nagle jedynie narzędziem do zdobycia kalorii na wydajną pracę, więc pospieszne jedzenie tłustych potraw stało się modą, która trwała kilka dekad i poważnie osłabiła organizmy kolejnych pokoleń. Można śmiało stwierdzić, że dzisiaj dzieje się rzecz do tamtej odwrotna i ludzie ponownie zaczynają głębiej analizować swoje podejście do gotowania. Świat natomiast zmienił się na tyle, że przyprawy z kuchni indyjskiej znaleźć można z powodzeniem w każdym osiedlowym sklepie i nie trzeba opuszczać kraju, aby przygotować potrawę z obcego regionu.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Jedzenie za granicąJedzenie za granicą
    W przypadku, gdy znajdujemy się gdzieś za granicą, najczęściej an wakacjach, staramy się spróbować również różnego rodzaju przysmaków kulinarnych, z jakimi w owym kraju mamy do czynienia. Warto jest zauważyć, …
  • Z czego robić soki na zimę?Z czego robić soki na zimę?
    Zima jest okresem, którego większość z nas ma serdecznie dość. Nikt bowiem nie lubi czasu kiedy wszędzie jest szaro i temperatury coraz bardziej spadają na twarz dając nam możliwość do …