Kuchnia od niepamiętnych czasów stanowiła dla ludzi coś więcej niż miejsce przygotowywania posiłków. Filozofowie już w czasach starożytnych twierdzili, że człowiek budowany jest przez to, co je i w jaki sposób się odżywia. Nie chodzi tutaj nawet o samo konkretne komponowanie składników na talerzy, ale sposób jedzenia, czyli atmosferę przy stole czy tempo połykania kolejnych kęsów. W okresie błyskawicznego wzrostu kapitalistycznych i uprzemysłowionych gospodarek, jedzenie stało się nagle jedynie narzędziem do zdobycia kalorii na wydajną pracę, więc pospieszne jedzenie tłustych potraw stało się modą, która trwała kilka dekad i poważnie osłabiła organizmy kolejnych pokoleń. Można śmiało stwierdzić, że dzisiaj dzieje się rzecz do tamtej odwrotna i ludzie ponownie zaczynają głębiej analizować swoje podejście do gotowania. Świat natomiast zmienił się na tyle, że przyprawy z kuchni indyjskiej znaleźć można z powodzeniem w każdym osiedlowym sklepie i nie trzeba opuszczać kraju, aby przygotować potrawę z obcego regionu.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Stojak na drewno kominkoweStojak na drewno kominkowe
    Kominek w domu. Kominek w domu jest elementem, który bardzo wpływa na jego klimat i nastrój. Z reguły miejsce na kominek wyznaczamy w salonie, nie brakuje jednak zwolenników umiejscowienia go …
  • Kłopoty z nazwą kebabKłopoty z nazwą kebab
    Okazuje się, że w każdym kraju kebab oznacza inną potrawę. W Polce mówiąc kebab, mamy na myśli tzw donner kebab. Nazwę tę tłuczmy się jako obracające się mięso, które skrawa …