W czasach ciągłego pośpiechu, miliona spraw do załatwienia, nadgodzin w pracy, korków na ulicach mało kto ma czas na prawdziwe delektowanie się pożywieniem. To, co nasi dziadkowie traktowali jako absolutną świętość stało się dość irytującą rutyną, potrzebną jednak do przeżycia. Dlatego chwytamy w rękę hamburgera, batonika czy zapiekankę, popijając w biegu puszką coca-coli. Wydaje się, że całkiem zapomnieliśmy o radości, jaka płynie z jedzenia a w szczególności z jedzenia w towarzystwie bliskich nam osób. A wystarczy pojechać do któregoś z krajów południowoeuropejskich i przyjrzeć się jak celebrują posiłki Grecy, Włosi czy Hiszpanie. W porze obiadowej tawerny i restauracje pękają w szwach. Nikt nie myśli o tym, aby obiad zjeść w barze szybkiej obsługi. Przy dużych stołach zasiadają całe rodziny. Kelnerzy niespiesznie donoszą coraz to nowe talerze i półmiski. Posiłek zdaje się trwać w nieskończoność. Głośne rozmowy, śmiech, dzieci biegające dookoła. Cudowny, rodzinnie spędzony czas. A przecież Grek, Włoch czy Hiszpan też mają milion spraw do załatwienia.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Kuchnie ze wszystkich stron świata
    Jedzenie dla większości z nas jest nie tylko sposobem na zaspokojenie najważniejszych życiowych potrzeb oraz uspokojenie głodu, ale także jedną z największych przyjemności, wokół której w ciągu wieków narosło wiele …
  • Dzisiejsza moda na gotowanie
    Przebywanie w kuchni już dawno przestało być zajęciem nudnym, męczącym i monotonnym. Czym odróżnić artystę od rzemieślnika? Rzemieślnik robi rzeczy ładne, solidne i użyteczne. Artysta robi dzieła sztuki. Także w …