Wyróżniamy sześć rodzajów smaków jakie występują. Dzięki nim wszystkim mamy możliwość poznania smaku potrawy. Dzięki nim możemy ocenić ją jako dobrą lub niedobrą. Czy nam smakuje , czy nam nie smakuje. Czy ją polubimy czy nie. I tak na czubku naszego języka znajdują się receptory odpowiedzialne za wyczuwanie słodkiego smaku potrawy. Na całym naszym języku można znaleźć receptory smaku słonego, bo bokach kwaśnego, a na samym końcu, zupełnie z tyłu smak gorzki. Oprócz tych smaków nasz język wyczuwa także smak ostry i cierpki. Tak więc dzięki tym smakom poznamy rodzaj potrawy. Każdy z nas z zamkniętymi oczami pozna jaką potrawę otrzymuje, no chyba, ze jej nigdy nie jadł, ale w takiej sytuacji jest w stanie powiedzieć jak ona smakuje. Wiadomo też, że kubki smakowe są lepiej rozwinięte u mężczyzn niż u kobiet, dlatego to mężczyznom łatwiej jest poznać rodzaj potrawy. Kubki smakowe są bardzo potrzebne. Gdyby ich nie było nasze potrawy smakowały by identycznie, nie było by więc między nimi żadnej różnicy.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Dania rosyjskie – bliny, pirażki, pielmieniDania rosyjskie – bliny, pirażki, pielmieni
    Bliny, pirażki i pielmieni są daniami, które są charakterystyczne i bardzo znane, nie tylko w kuchni rosyjskiej, ale również i białoruskiej i ukraińskiej. Bliny (drożdżowe naleśniki) jeszcze niedawno były daniem …
  • Kiedy psuje się smak potrawy?Kiedy psuje się smak potrawy?
    Ludzie spożywają wiele posiłków w ciągu życia, ale ciekawe jest to, że wiele smaków po prostu nam się nudzi. Z jakich powodów to wynika? Przekonaj się o tym za pośrednictwem …