Miód to bardzo zdrowy składnik spożywczy, który wykorzystać można na wiele sposobów. A to dlatego, że pozwala nam on na osiągnięcie bardzo ciekawych rezultatów związanych z aromatem potrawy. Miód przede wszystkim wykorzystujemy do potraw słodkich, a więc deserów, ponieważ idealnie komponuje się on na przykład smakiem z ciastami kakaowymi, czy też z różnego rodzaju kremami do ciast i tym podobnymi składnikami. Jednakże miód, szczególnie lipowy i gryczany, doskonale dopasują się także do potrwa pikantnych i mięsnych. Sos miodowy przygotowany do kaczki, czy też innych tego typu mięs będzie pasować idealnie, ponieważ do ciekawe połączenie smaków i zapachów. A najlepiej miód sprawdza się w różnego rodzaju marynatach. Jego specyficzny smak idealnie będzie się sprawdzał w połączeniu z wieprzowymi żeberkami, chilli, czosnkiem oraz innymi tego typu elementami – szczególnie, gdy marynata wniknie dobrze w mięso, a to będzie duszone na wolnym ogniu przez wiele godzin. Warto więc na pewno z niego korzystać tak często, jak się da.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Transport do HolandiiTransport do Holandii
    Przejazd do Holandii. Holandia jako piękny kraj cieszy się dużą popularnością zarówno wśród turystów, jak i emigrantów. Udajemy się tam w celach biznesowych, wypoczynkowych jak i zawodowych. Wiele młodych osób …
  • Tradycyjne potrawy HiszpaniiTradycyjne potrawy Hiszpanii
    Najbardziej znane hiszpańskie kuchnie są regionalne: baskijska – dania mięsne- jagnięcina, kurczaki i ryby, a tradycyjnym serem jest Idiazabal; galicyjska – ryby i owoce morza, najpopularniejszym daniem jest smażona ośmiornica …