Miód to bardzo zdrowy składnik spożywczy, który wykorzystać można na wiele sposobów. A to dlatego, że pozwala nam on na osiągnięcie bardzo ciekawych rezultatów związanych z aromatem potrawy. Miód przede wszystkim wykorzystujemy do potraw słodkich, a więc deserów, ponieważ idealnie komponuje się on na przykład smakiem z ciastami kakaowymi, czy też z różnego rodzaju kremami do ciast i tym podobnymi składnikami. Jednakże miód, szczególnie lipowy i gryczany, doskonale dopasują się także do potrwa pikantnych i mięsnych. Sos miodowy przygotowany do kaczki, czy też innych tego typu mięs będzie pasować idealnie, ponieważ do ciekawe połączenie smaków i zapachów. A najlepiej miód sprawdza się w różnego rodzaju marynatach. Jego specyficzny smak idealnie będzie się sprawdzał w połączeniu z wieprzowymi żeberkami, chilli, czosnkiem oraz innymi tego typu elementami – szczególnie, gdy marynata wniknie dobrze w mięso, a to będzie duszone na wolnym ogniu przez wiele godzin. Warto więc na pewno z niego korzystać tak często, jak się da.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Kasza gryczana i pomysły na jej przyrządzenieKasza gryczana i pomysły na jej przyrządzenie
    Wielu z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że kasza jest bardzo zdrowa. Niestety nie każdy z nas potrafi się do niej przekonać. Wszystko dlatego, że przyrządzamy ją w …
  • Polskie zwyczajePolskie zwyczaje
    Polska jest krajem, który ma najwięcej zwyczajów związanych z jedzeniem. Wszędzie za granicami kojarzymy się innym narodowością za bardzo gościnnych i religijnych i takie też są nasze zwyczaje. Otóż jak …