Miód to bardzo zdrowy składnik spożywczy, który wykorzystać można na wiele sposobów. A to dlatego, że pozwala nam on na osiągnięcie bardzo ciekawych rezultatów związanych z aromatem potrawy. Miód przede wszystkim wykorzystujemy do potraw słodkich, a więc deserów, ponieważ idealnie komponuje się on na przykład smakiem z ciastami kakaowymi, czy też z różnego rodzaju kremami do ciast i tym podobnymi składnikami. Jednakże miód, szczególnie lipowy i gryczany, doskonale dopasują się także do potrwa pikantnych i mięsnych. Sos miodowy przygotowany do kaczki, czy też innych tego typu mięs będzie pasować idealnie, ponieważ do ciekawe połączenie smaków i zapachów. A najlepiej miód sprawdza się w różnego rodzaju marynatach. Jego specyficzny smak idealnie będzie się sprawdzał w połączeniu z wieprzowymi żeberkami, chilli, czosnkiem oraz innymi tego typu elementami – szczególnie, gdy marynata wniknie dobrze w mięso, a to będzie duszone na wolnym ogniu przez wiele godzin. Warto więc na pewno z niego korzystać tak często, jak się da.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Zupy z różnych stron świataZupy z różnych stron świata
    Zupy nie bez powodu zdobyły tak wielka popularność we wszystkich częściach świata. Są one pożywne i smaczne, mogą być podawane na zimno i gorąco, a dzięki dobraniu odpowiedniego składu można …
  • NaleśnikiNaleśniki
    Na pewno każdy z nas w jakiś sposób lubi naleśniki. Nie można powiedzieć, że ich znielubimy. Jedni jadają je na słodko, inni wykorzystują je jako element tortilli przygotowując z sałatkami …