Mówi się, że mamy cztery podstawowe smaki: słodycz, gorycz, kwaśność oraz słoność. I rzeczywiście, tak właśnie jest. Jednakże w potocznym rozumieniu za smaki uznajemy także aromaty, a więc to wszystko, co wiąże się bezpośrednio z mieszanką tych czterech podstawowych elementów. Warto więc na pewno zdać sobie z tego sprawę, jak i z tego, jak bogata jest paleta tychże aromatów. A wyjątkowy smak potrawie nadają wszystkie składniki, które użyte zostały do jej wykonania – począwszy od produktów podstawowych na przyprawach, warzywach i ziołach skończywszy. Wszystkie one mają naprawdę duże znaczenie. A przez smak potrawy, a raczej aromaty, jakie w nim dominują, możemy bez problemów rozpoznać region pochodzenia potrawy. Azjatyckie będą mieszanką słodyczy, ostrości i kwasoty, te pochodzące z Ameryki Południowej – głównie ostre i oparte na korzennych przyprawach. Europejskie też mają swoją specyfikę, a smaki świata to ciekawe zagadnienie, któremu warto się przyjrzeć bliżej, aby zrozumieć, jak bardzo się różnimy.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Przepisy z kuchni włoskiej
    Nie tylko kuchnia polska cieszy się w nowoczesnym i postępowym dwudziestym pierwszym wieku zainteresowaniem obywateli naszego kraju. Wręcz przeciwnie, coraz więcej Polaków poszerza swoje perspektywy i próbuje też innych smaków. …
  • Polska kuchnia staropolska na grzybach stoi
    W dawnej polskiej kuchni, powszechnie wykorzystywane były produkty natury, które rosły na polach, w lasach – człowiek nauczył się z nich doskonale korzystać, a wiele z przepisów staropolskiej kuchni kontynuowanych …