Mówi się, że mamy cztery podstawowe smaki: słodycz, gorycz, kwaśność oraz słoność. I rzeczywiście, tak właśnie jest. Jednakże w potocznym rozumieniu za smaki uznajemy także aromaty, a więc to wszystko, co wiąże się bezpośrednio z mieszanką tych czterech podstawowych elementów. Warto więc na pewno zdać sobie z tego sprawę, jak i z tego, jak bogata jest paleta tychże aromatów. A wyjątkowy smak potrawie nadają wszystkie składniki, które użyte zostały do jej wykonania – począwszy od produktów podstawowych na przyprawach, warzywach i ziołach skończywszy. Wszystkie one mają naprawdę duże znaczenie. A przez smak potrawy, a raczej aromaty, jakie w nim dominują, możemy bez problemów rozpoznać region pochodzenia potrawy. Azjatyckie będą mieszanką słodyczy, ostrości i kwasoty, te pochodzące z Ameryki Południowej – głównie ostre i oparte na korzennych przyprawach. Europejskie też mają swoją specyfikę, a smaki świata to ciekawe zagadnienie, któremu warto się przyjrzeć bliżej, aby zrozumieć, jak bardzo się różnimy.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Kuchnia elektrycznaKuchnia elektryczna
    Jednym z pomieszczeń najtrudniejszych pod względem adaptacyjnym dla nas jest nasza kuchnia, która jako miejsce zawiera nie tylko prąd, ale również i gaz. Trzeba więc umieć w sposób odpowiedni dopilnować …
  • Przeprowadzki biur SosnowiecPrzeprowadzki biur Sosnowiec
    Przeprowadzki biur na terenie Sosnowca. Przeprowadzka zawsze wprowadza sporo zamieszania w nasze życie. Czasami bywa nawet bardziej kłopotliwa niż znalezienie nowego lokum, które spełniało będzie nasze wymagania. Większość z nas …