Mówi się, że mamy cztery podstawowe smaki: słodycz, gorycz, kwaśność oraz słoność. I rzeczywiście, tak właśnie jest. Jednakże w potocznym rozumieniu za smaki uznajemy także aromaty, a więc to wszystko, co wiąże się bezpośrednio z mieszanką tych czterech podstawowych elementów. Warto więc na pewno zdać sobie z tego sprawę, jak i z tego, jak bogata jest paleta tychże aromatów. A wyjątkowy smak potrawie nadają wszystkie składniki, które użyte zostały do jej wykonania – począwszy od produktów podstawowych na przyprawach, warzywach i ziołach skończywszy. Wszystkie one mają naprawdę duże znaczenie. A przez smak potrawy, a raczej aromaty, jakie w nim dominują, możemy bez problemów rozpoznać region pochodzenia potrawy. Azjatyckie będą mieszanką słodyczy, ostrości i kwasoty, te pochodzące z Ameryki Południowej – głównie ostre i oparte na korzennych przyprawach. Europejskie też mają swoją specyfikę, a smaki świata to ciekawe zagadnienie, któremu warto się przyjrzeć bliżej, aby zrozumieć, jak bardzo się różnimy.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Kinkiety do sypialniKinkiety do sypialni
    Oświetlenie w domu. Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jak ważnym elementem naszego domu i mieszkania jest oświetlenie. A tymczasem nie tylko wpływa ono na odbiór i wystrój wnętrz, czasem potrafi …
  • Słodkości na stoleSłodkości na stole
    Mało jest chyba takich osób, które mogłyby się oprzeć słodkościom stawianym na stołach z okazji imienin, świąt, czy przyjęć. Są kolorowe, wyglądają znakomicie, i z pewnością są smaczne. Jednak każdy …