Mówi się, że mamy cztery podstawowe smaki: słodycz, gorycz, kwaśność oraz słoność. I rzeczywiście, tak właśnie jest. Jednakże w potocznym rozumieniu za smaki uznajemy także aromaty, a więc to wszystko, co wiąże się bezpośrednio z mieszanką tych czterech podstawowych elementów. Warto więc na pewno zdać sobie z tego sprawę, jak i z tego, jak bogata jest paleta tychże aromatów. A wyjątkowy smak potrawie nadają wszystkie składniki, które użyte zostały do jej wykonania – począwszy od produktów podstawowych na przyprawach, warzywach i ziołach skończywszy. Wszystkie one mają naprawdę duże znaczenie. A przez smak potrawy, a raczej aromaty, jakie w nim dominują, możemy bez problemów rozpoznać region pochodzenia potrawy. Azjatyckie będą mieszanką słodyczy, ostrości i kwasoty, te pochodzące z Ameryki Południowej – głównie ostre i oparte na korzennych przyprawach. Europejskie też mają swoją specyfikę, a smaki świata to ciekawe zagadnienie, któremu warto się przyjrzeć bliżej, aby zrozumieć, jak bardzo się różnimy.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Placek po węgiersku – co to takiego?Placek po węgiersku – co to takiego?
    W ostatnich czasach w menu polskich barów i restauracji niższej kategorii pojawiają się placki po węgiersku. Ciekawe jest to, że nazwa ta niewiele ma wspólnego z Węgrami, bo mieszkańcy tego …
  • Poznaj smak przypraw korzennychPoznaj smak przypraw korzennych
    Przyprawy korzenne takie, jak imbir, cynamon, czy też goździki sprawdzają się doskonale w wielu typach dań. W naszej kuchni dodajemy je głównie w momencie, gdy przygotowujemy coś do picia – …