Wraz z nadejściem świat, zarówno Wielkanocy, jak również Bożego Narodzenia przygotowujemy menu, które znajdzie się na stołach, przy których zasiądzie rodzina i przyjaciele. W zależności od rodzaju świąt mamy ulubione i tradycyjne potrawy, które zawsze znajdują się na stołach. Na Wielkanoc głównie szykujemy potrawy z jajek, w tym sałatki, jajka faszerowane, jajka w majonezie, rybkę w galarecie, wędlinkę, flaki, lub rosół, albo żurek, szereg słodkości, w tym cist tj. mazurek, makowiec, ciasta z galaretką, babki drożdżowe z rodzynkami i lukrem, czy babki piaskowe. Z kolei na Boże Narodzenie przyrządzamy karpia smażonego, sałatki z karpia, sałatki ze śledzi, racuszki, pierożki z grzybami, kotlety z grzybów, rybę po grecku, bigos z grzybkami, flaki, kompot z suszonych owoców, i również szereg ciast i przekąsek. Najpopularniejsze ciasta bożonarodzeniowe to: piernik, makowiec, ciasta z miodem, cista orzechowe, serniki pieczone, ciasteczka, trufle, szyszki itd. świąteczne potrawy są bardzo charakterystyczne dla danych świąt, dla Wielkanocy symbolem jest głównie jajko, i wszystko co jest z niego przygotowane, oraz mazurek. Natomiast dla Bożego Narodzenia karp, i piernik. W każdym domu jednak na stole są oprócz tego inne potrawy, które odpowiadają smakiem większości członków rodziny.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Z czego robić soki na zimę?
    Zima jest okresem, którego większość z nas ma serdecznie dość. Nikt bowiem nie lubi czasu kiedy wszędzie jest szaro i temperatury coraz bardziej spadają na twarz dając nam możliwość do …
  • Jakie kolacje warto jest przygotowywać po ciężkiej pracy
    Coraz więcej osób w dzisiejszych czasach musi bardzo mocno się starać w swojej pracy, aby nie stracić w niej swojego miejsca. Nie jest to takie proste gdyż większość firm stara …