Wraz z nadejściem świat, zarówno Wielkanocy, jak również Bożego Narodzenia przygotowujemy menu, które znajdzie się na stołach, przy których zasiądzie rodzina i przyjaciele. W zależności od rodzaju świąt mamy ulubione i tradycyjne potrawy, które zawsze znajdują się na stołach. Na Wielkanoc głównie szykujemy potrawy z jajek, w tym sałatki, jajka faszerowane, jajka w majonezie, rybkę w galarecie, wędlinkę, flaki, lub rosół, albo żurek, szereg słodkości, w tym cist tj. mazurek, makowiec, ciasta z galaretką, babki drożdżowe z rodzynkami i lukrem, czy babki piaskowe. Z kolei na Boże Narodzenie przyrządzamy karpia smażonego, sałatki z karpia, sałatki ze śledzi, racuszki, pierożki z grzybami, kotlety z grzybów, rybę po grecku, bigos z grzybkami, flaki, kompot z suszonych owoców, i również szereg ciast i przekąsek. Najpopularniejsze ciasta bożonarodzeniowe to: piernik, makowiec, ciasta z miodem, cista orzechowe, serniki pieczone, ciasteczka, trufle, szyszki itd. świąteczne potrawy są bardzo charakterystyczne dla danych świąt, dla Wielkanocy symbolem jest głównie jajko, i wszystko co jest z niego przygotowane, oraz mazurek. Natomiast dla Bożego Narodzenia karp, i piernik. W każdym domu jednak na stole są oprócz tego inne potrawy, które odpowiadają smakiem większości członków rodziny.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Ostre smakiOstre smaki
    Każdy z nas od samego urodzenia jest już inny pod względem przyzwyczajeń czy też upodobań do poszczególnych rzeczy. Po części kłania się tutaj przystosowanie ciała człowieka do życia w danych …
  • Kuchnia greckaKuchnia grecka
    W niektórych krajach ludzie bardzo dbają o swoje zdrowie. A przecież podstawą dobrego samopoczucia jest jedzenie. Idealnym przykładem jest tutaj Grecja, której menu jest lekkie, zdrowe i smaczne. W tymże …