Pod może niezbyt udanym terminem gotowania cyklicznego kryje się metoda znana już naszym babciom. O ile jednak babcie nasze ograniczone były przepisami kuchni polskiej oraz asortymentem w sklepach, o tyle w obecnych czasach nic nas nie ogranicza. Nic poza ceną oczywiście, ponieważ założenie tej metody bazuje na niskich nakładach finansowych. Mając do dyspozycji zamrażalnik unikniemy dodatkowo monotonii w kuchni, niejako przeplatając dwie albo nawet trzy nazwijmy to ciągi produkcyjne. O co chodzi w tej metodzie? O logicznie następujące po sobie dania. Prosty przykład: kupujemy kurczaka i mamy zaplanowanych kilka obiadów. Dzielimy ptaszysko na kilka części, mrozimy i zabieramy się do roboty. Dzień pierwszy: gotujemy rosół na tak zwanym gnacie. Rosół oczywiście z makaronem, ale już na drugi dzień przerabiamy go na pomidorową z ryżem. Dzień trzeci: mamy ryż, więc spokojnie możemy upiec do niego udka i skrzydełka. Kolejny dzień – piersi z kurczaka przyrządzone w formie kotletów lub gulaszu. Ta metoda oparta być może na dowolnym produkcie. Może to być kurczak, ale równie dobrze makaron czy też kapusta.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Owoce morzaOwoce morza
    Owoce morza nie są tradycyjnym produktem dla osób mieszkających w Polsce. Zazwyczaj są sprowadzane z innych rejonów świata. Egzotyczne potrawy wykorzystujące owoce morza możemy zjeść głownie w restauracji. Choć w …
  • Poznaj smak przypraw korzennychPoznaj smak przypraw korzennych
    Przyprawy korzenne takie, jak imbir, cynamon, czy też goździki sprawdzają się doskonale w wielu typach dań. W naszej kuchni dodajemy je głównie w momencie, gdy przygotowujemy coś do picia – …